дом Култура Поклон! Днес големият актьор Тодор Колев щеше да навърши 80 години!

Поклон! Днес големият актьор Тодор Колев щеше да навърши 80 години!

0
ДЯЛ

Днес незабравимият и любим на поколения българи актьор Тодор Колев щеше да навърши 80 години.
Той е роден на 26 август 1939 година в Шумен. Местните го знаят като „Малкия Адам“. Градската легенда разказва, че първите му изпълнения са в казиното на Градската градина в Шумен.
Самобитният талант и опасен чар превръщат варненското софиянче от Шумен, както той сам нарича себе си в книгата си, в символ на цяла една генерация български актьори.
Емблематичното му шоу от 90-те „Как ще ги стигнем…“, после – „Вход свободен“ няма да бъдат забравени. Песните му ще се помнят. Звукът на цигулката му, неговото неподправено и самобитно очарование.
Когато излиза за първи път на сцената, пред погледите на взискателната комисия на НАТФИЗ, младият кандидат-актьор е в обувки с високи подметки. Искал е да изглежда по-впечатляващ със солидна осанка. Успява да издокара баритонов тембъра си, за да придаде тежест и мощност на гласа си. Но изпитващото го жури е смаяно от друго – той е изразителен, изключително музикален, а талантът му надминава всякакви очаквания.
Няма да забравим гласа му – този глас – толкова непринудено специфичен, толкова искрен и чист. И неговите култови реплики от сцените на живота и на киното, и тях… няма да забравим…
1. Лошо, Седларов, лошо! – „Опасен чар“
2. Дет ис дъ куесчън“, както е казал джентълменът Хамлет. – „Опасен чар“
3. (към събличащата се проститутка) Ти ше си лягаш ли? – „Господин за един ден“
4. “Никоя жена не бива да чува, че някога друга жена е била повече обичана от нея. Принцип.” – „Опасен чар“
5. …знаеш ли, братчед, кое отличава хората от животните? Алкохолът! Нито едно животно не пие! – „Двойникът“
6. Кокошка отвсякъде може да долети, яйцето не може. – „Господин за един ден“
7. Брат’чед, свалих я… Димитрова, тя те обича. – „Двойникът“
8. (към жена си, която отново е бременна) Ако имаме късмет, това ще се роди в Америка. – „Господин за един ден“
9. Слушай, брат’чед, какви са тия оставки? Няма да дезертираме! Науката е като хорото – хванеш ли се веднъж – край! – „Двойникът“
10. Икономията е майка на мизерията. – „Опасен чар“
Харизматичен и неподправен Тодор Колев остава в сърцето на всеки, докоснал се до изкуството му.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗатварят улица „Преспа“ за движение заради ремонт на жп прелеза до ШУ
Следваща статияВъзрастен мъж запали навес докато вари компот, неизправен комбайн подпали землище

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here