дом Здраве Повече средства за здравеопазване в Бюджет` 2019 на Община Шумен

Повече средства за здравеопазване в Бюджет` 2019 на Община Шумен

0
ДЯЛ

4 млн. 366 хиляди лева са заложени в Бюджет` 2019 на Община Шумен за здравеопазване, което е с 480 хил. лева повече от предходната година. Това съобщи на заседание на Постоянната комисия по социална политика и здравеопазване зам.-кметът по финанси Татяна Костова. Увеличението идва от завишения фонд „Работна заплата“ в здравния сектор.
Ангажиментът на Общината към Домашния патронаж и пенсионерските клубове от 563 хиляди лева тази година е 590 хил.
При детските ясли не се залага дофинансиране, като очакванията на Общинската администрация е детските заведения да се справят с държавните средства за всички дейности.
Капиталовите разходи в здравеопазването са 273 хиляди лева, докато във функция „Социално подпомагане и грижи“ са предвидени 1 млн. 961 хиляди лева. Акцентът тук е ремонтът и реконструкцията на Дома за стари хора.
Съветникът Анатоли Стоянов попита основателни ли са притесненията на родители за повишаване на такси в детските ясли. Дали въвеждането на детска кухня е добре премислено и дали структурата ще започне да работи още тази година. Той смята, че въпросът трябва да бъде подложен на обществено обсъждане.
Зам.-кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова съобщи, че има постъпила докладна от трима общински съветници сумата за кухнята да бъде пренасочена към детските ясли. Но обясни, че това е невъзможно, тъй като средствата са по европейски проект. И вече има взето решение на Общинския съвет за изграждане на кухнята-майка.
Присъстващи на заседанието пенсионери недоволстваха защо всяка година се увеличават цените на картите за пътуване. От 39 лева те вече струват 45.
А общинският съветник Бисерка Йовчева попита дали не се издават карти на хора, които изобщо не пътуват. Нейните наблюдения били, че в автобусите не пътуват много пенсионери. А на фирма „Пътнически автотранспорт“ всяка година Общината превеждала немалката сума от 100 хиляди лева.
Съветникът Седат Кадир, бивш зам.-кмет по здравеопазване, определи една от сумите във функция „здравеопазване“ в размер на 273 хиляди лева като скромна и настоя параметрите да бъдат променени.
Кадир предлага от 30 на 40 хиляди лева да бъде завишена сумата за лечение , с цел да бъдат обхванат по-широк кръг нуждаещи се.
Председателят на комисията д-р Стоян Тодоров ще постави въпроса на второ заседание на Бюджетната комисия.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДават етаж от бивша гимназия на Дружеството на художниците
Следваща статия161 330 лева субсидия ще бъде отпусната за читалищата в община Никола Козлево

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here