дом Култура Плиска и Велики Преслав са домакини на международни научни форуми

Плиска и Велики Преслав са домакини на международни научни форуми

0
ДЯЛ

Две научни конференции с международно участие започват днес в старите български столици Плиска и Велики Преслав.
„Феноменът Плиска и археологията на ранното Средновековие в Централна и Югоизточна Европа – 120 години след разкопките на Успенски и Шкорпил“ е темата на първата конференция от 29 до 31 октомври в Археологическия музей в града. Участие с доклади и научни съобщения са заявили над 35 видни научни специалисти от България, Русия, Украйна, Унгария и Австрия. Форумът се посвещава на 120- годишнината от началото на разкопките в Плиска, 160 годишнината от рождението на Карел Шкорпил и 45 години от създаването на филиала на НАИМ в Шумен.
Проф. Станислав Станилов, един от изследователите на първата столица ще открие форума в 11.00 часа. Преди това ще бъде поднесен венец на гроба на Карел Шкорпил.
Шуменският университет „Еп. Константин Преславски“, Научен център „Преславска книжовна школа“, Археологическият музей във Велики Преслав и Общината са организатори на втория форум „Епиграфика и Медиевистика“ във Велики Преслав, съобщиха от Университета. Официалното откриване е насрочено за днес, от 10 .00 часа в музея.
Конференцията се организира и със съдействието на Националната научна програма “ Културно исторически наследство – национална памет и обществено развитие“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНаселени места и райони без електрозахранване
Следваща статияЯсни са имената на общинските съветници в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here