дом Култура „Писмо до съветското другарче“ на Николай Гундеров открива Дните на българската култура...

„Писмо до съветското другарче“ на Николай Гундеров открива Дните на българската култура в Словакия

0
ДЯЛ

Със сатиричния моноспектакъл на видния режисьор с шуменски корени Николай Гундеров – „Писмо до съветското другарче“ ще бъдат открити Дните на българската култура в Словакия. Премиерата пред българска и чуждестранна публика ще бъде в столицата Братислава на 12 ноември в Театър „Мала сцена“, съобщиха за 24shumen.com близки на талантливия драматург.
Гундеров е и автор на моноспектакъла по мотиви на съавторската му пиеса „Хористи“, която беше отличена с Наградата за драматургия на Международния фестивал“Друмеви театрални празници – Нова българска драма“ през 2014 година. С тази пиеса бе открит Новият градски театър в чешкия град Пилзен по случай обявяването му за Европейска столица на културата през 2015 година.
„Хористи“ премина при изключителен зрителски интерес и в Шумен, но независимо от това по усмотрение на директора заглавието падна. И тази самодейност разгневи почитателите на сценичното изкуство.
В новия спектакъл актьорът Александър Валериев ще влезе в девет роли, като успява да запази смешното и трагичното, характерни за една отминала епоха.
Висока оценка за оригинален текст в пиесата вече са дали колоритни имена в българския театър Христо Бойчев, Руси Чанев и Филип Трифонов. Към тях се присъединява и носителят на „Оскар“ световноизвестният режисьор Иржи Менцел.
Според проф. Виолета Дечева, председател на журито на тазгодишното издание на фестивала „Нова българска драма“ в Шумен спектакълът е “ нещо различно в жанра на съвременната комедия в българския театър.“
Следващите гастроли на „Писмо до съветското другарче“ са планирани в Германия, Северна Македония и Чехия.
Шуменци ще могат да видят пиесата през втората половина на ноември.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПочитаме Свети Мина – покровител на семейството
Следваща статияЛюбомир Христов встъпи в длъжност: Време е за работа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here