дом Култура Пианистката проф. Жени Захариева с гастрол на шуменска сцена

Пианистката проф. Жени Захариева с гастрол на шуменска сцена

0
ДЯЛ
Снимка: Симфониета-Шумен

Тази вечер от 19.05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ шуменската публика ще има удоволствието да чуе легендарната пианистката проф. Жени Захариева. Това съобщиха от Симфониета-Шумен.
Тя е определяна като една от най-ярките фигури в съвременната българска музикална култура. В програмата са включени Симфония №1 от Бетовен и концерт за пиано и оркестър от същия композитор. Диригент маестро Станислав Ушев.
„Пианист от световна класа“, така я оценяват и публиката, и музикалните критици. Жени Захариева е завършила Московската консерватория, специализирала в Париж, лауреат е на международни конкурси, преподавател по камерна музика и пиано в музикалната академия „Панчо Владигеров“.
Пианистката развива богата концертна дейност в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка с рецитали, камерни формирования като солист на симфоничните оркестри: Резиденцие оркестър – Хага, Амстердамски филхармоничен оркестър, Норделайк симфоничен оркестър – Холандия, Лиежка филхармония – Белгия, Руски симфоничен оркестър – Москва, Сингапурска филхармония , Софийска филхармония и на камерните оркестри: Ню симфониета – Амстердам, Дойче щрайхер солистен – Берлин, Пер Музика и Чечилия Консорт – Холандия, Й.С.Бах – Русия и др.
Участвала е във фестивалите: Гранд пиано фестивал – Амстердам, Сюли сюр Лоар и Вандом – Франция, Аркади мюзик фестивал – САЩ, Охридско лято – Македония, Летен музикален фестивал – Москва, Софийски музикални седмици, Варненско лято, Фестивал на камерната музика – Пловдив и др.
Осъществила е европейската премиера на концерта “Америките” на композитора от САЩ Лало Шифрин със симфоничния оркестър на БНР под диригентството на автора – част от клавирния проект на Фондация “Стейнуей”, посветен на 500-годишнината от откриването на Америка.
Жени Захариева е инициатор за възстановяването на легендарното старинно пианофорте на Клара Шуман в Браницшлос – Германия, както и първият пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. За тази инициатива Жени Захариева е наградена с орден от германското правителство. Германският запис е откупен от американската фирма Heritage Society поради високия рейтинг в класацията на компакт-дисковете. Записът се разпространява в САЩ и Канада от 2000 година.
Пианистката изнася първия рецитал на специалния син концертен роял на фирмата “Стейнуей” – модел “Рапсодия”, създаден по случай 100-годишнината от рождението на композитора и пианиста Джордж Гершуин.
През последните пет години е изнесяла концерти в Япония, Франция, Италия, Гърция, Австрия, Германия, Русия и САЩ.
Отзиви на пресата:
“…Много красиво изпълнение, в което Захариева ни поднесе богата звучност с вътрешни резонанси, с нюансирано и пеещо туше, с прецизна артикулация… Действие достойно за ръка на майстор!…”
в. “Ла Републик”, Франция.
“…Пианистка от световна класа!… С тънък усет за колорит и артикулация…”
сп. “Musical Heritage Revue” – САЩ.
“Беше като едно отвличане. Беше и като звезден час в Гайзендорфер Мюзик Салон. Изпълнение върху клавишите като прокламация на човешката същност, изкуството като послание за величието на Земното. Само неколцина пианисти- солисти в днешно време демонстрират това толкова ясно както българката Жени Захариева” (Отвличане от “Steinway”-я, Жени Захариева гостува на Гайзендорфер Мюзик Салон)
„Kultur – Elbe – Elster“, от Клаус Тренде, Германия.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУволниха директора и заместниците на Държавен фонд „Земеделие“
Следваща статия28 в битка за 1 депутатско място в Шуменско, пълен списък на кандидатите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here