дом Общество Пешеходна пътека, произвеждаща ток, създаде ученик от Шумен

Пешеходна пътека, произвеждаща ток, създаде ученик от Шумен

0
ДЯЛ

Пешеходна пътека от плочки с вграден механизъм за превръщане на кинетичната енергия в електрическа, създател на проекта е Денис Исметов – възпитаник на ПГМЕТТ „Христо Ботев“ в Шумен. Това съобщиха от училището.
Механичната енергия от стъпките на пешеходците, които преминават по пътеката, се преобразува в електричество и се натрупва в акумулатор. Получената и съхранена по този начин енергия може да се използва за захранване на уличните лампи през нощта.

Проектът „Пътека за генериране на електрическа енергия“ носи на Денис първо място в категория „Инженеринг“ на Националния конкурс SUPER STEM БЪЛГАРИЯ 2018. В него младата инженерна надежда спечели златен медал и сертификат от Научния Център „Карнеги“ САЩ в категорията ученици 8-12 клас.
Денис е вече е изработил и 3D проект на своята „пътека“, която планира да бъде поставена на площад „Кристал“ в Шумен.
Снимки: ПГМЕТТ „Христо Ботев“-Шумен
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПътните условия в Шуменско са нормални
Следваща статияВременно спряха движението около Общината за новогодишния концерт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here