дом Общество Петък, 13-и е, първият за тази година

Петък, 13-и е, първият за тази година

0
ДЯЛ

Петък, 13-и е, първият за тази година. До края на годината ще има още един „фатален“ ден пред месец юли. Някои хора изпитват силни притеснения, когато настъпи това съвпадение от ден от седмицата и число от месеца, дори развиват фобия. За други пък това е ден като всеки друг.
Без значение към коя категория спадате, споделяме с вас някои любопитни факти около комбинацията 13-и, петък. Започваме позитивно – за италианците всъщност числото 13 е щастливо число.
Не е съвсем ясно защо петък 13-и се свързва с нещастие и лош късмет. Предполага се, че има сведения и писмени доказателства за произхода на страха около 13-ото число, които датират от поне 1700 г. пр. Хр.
В древен Вавилон номер 13 е бил пропускан в списъка със законите. Един от първите текстове, които отразяват фатализъм около числото 13 е написан през 700 г. пр. Хр. В него гръцкият поет Хезиод споменава 13-ия ден като нещастен.
Дългогодишен мит е, че ако 13 души се хранят заедно, един ще умре в рамките на една година. Митът най-вероятно се ражда от Тайната вечеря, описана в Евангелието, на която се е смятало, че предателят Юда е бил тринадесетият гост. На другия ден, смята се, че е бил петък, Иисус бива разпнат.
Историята продължава, когато през 1307 г. на 13 октомври френският крал Филип IV нарежда да се извършат масови арести на няколко хиляди рицари тамплиери, свещеници. Те биват оковани във вериги и обвинени в богохулство и хомосексуални практики. Били подлагани на жестоки мъчения, за да признаят вината си. Много от тях загинали докато били изтезавани, а останалите изгорили на клада. Така, преминавайки през времето, датата 13-и в петък се е считала за фатална.
През 1881 г. се появява организация, наречена The Thirteen Club. Тя се опитва да разсее страха около числото 13. Състояла се е от 13 члена, които са разсипвали сол, което и до днес се смята за лош късмет.
И така до ден-днешен суеверието продължава, макар и не в такива размери както преди стотици години. Повече от 80 процента от небостъргачите в Америка нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.
Британците считат, че на петък, 13-и не трябва да се влиза в морето, но за испанците и португалците денят се смята за подходящ за морска разходка.
Французите избягват компанията от 13 души, а ако това е броят на събраните хора, слагат на масата допълнителни прибори за 14-ия гост.
Ние ви препоръчваме да не се поддавате на суеверията, да се радвате на прекрасното пролетно време и да сте позитивни. Все пак е петък!
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМъж припадна на пътното платно
Следваща статияМалчугани и лесовъди засадиха дръвчета в двора на детска градина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here