дом Култура Панаир на занаятите: Среща с 20 майстори в Шумен (снимки)

Панаир на занаятите: Среща с 20 майстори в Шумен (снимки)

0
ДЯЛ
24shumen.com

Възможност за среща с близо 20 майстори в Шумен предлага вторият Национален панаир на занаятите „Майстории“, който започна от днес в града. По пешеходната зона на бул. „Славянски“ своята продукция са изложили местни занаятчии и майстори от Велико Търново, Горна Оряховица, Бяла и Троян.
Представени са български шевици, бижута от метал и гайтан, керамика, кене, фриволите, плъстене на вълна, плетене на една кука, с мъниста и царевична шума, шекерджийство. Посетителите могат да видят отблизо и красотата на ръчно сътворени творби чрез квилинг, батик, плетене с хартия, макраме, пирография, гипсови фигурки за оцветяване. Сред майсториите има още макети на български къщи и кукли в народни носии. Малки и големи могат да наблюдават демонстрации на живо и да опитат да направят своите първи стъпки в майсторенето.
„Панаирът на занаятите връща шуменци към времето на чаршията, всичко представено тук е вдъхновение от народните майстори и прелива в съвременни интерпретации. Много важно е да ценим истинското, българското, изработеното от ръката на всеки майстор, който е вложил много труд, умения и любов“, заяви Розалина Стефанова, секретар на Народно читалище „Напредък-1869“, организатор на събитието, съвместно с Община Шумен.

24shumen.com

Елена от Шумен предлага пирография, като в изделията е застъпена темата за България. „Използвам тази техника не просто като декорация на дървени изделия, а рисувам чрез нея, обръщам повече внимание на детайла, рисувам лица, сюжети“.

24shumen.com

Янка от Велико Търново пък е подредила на своя щанд бижута от гайтани. „Моето желание е да възродим вълнения гайтан. Работата с него изисква много търпение, но това богатство от цветове и образи заслужава. Сред символите са градина, цвете, слънце и още много други като идеите черпя от носиите, от старата керамика, каквато е например преславската“.

24shumen.com

От 5-6 години Светлана от Нови пазар изработва макети на стари български къщи. „Пресъздавам полуизоставени, порутени стари къщи, това ме вдъхновява, усещам духа в тези постройки. Използвам строителни материали – цимент, камък, дърво, мъхове и клонки от гората, глина. Работя с много търпение и любов. Тук съм предложила къщи на два ката, с чардаци, като образците са от Врачанско, Странджанско, Старозагорско, Клисура и др“.
Днес изложението и демонстрациите ще продължат до 19.00 часа, а утре – от 10.00 до 16.00 часа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБезплатна прожекция на филм за пагубната сила на дрогата и дискусия, организират в Нови пазар
Следваща статияДанъкът на такситата в Шумен остава 400 лева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here