дом Здраве Още 37 души в Дома в Лозево с COVID-19, заразен е и...

Още 37 души в Дома в Лозево с COVID-19, заразен е и ученик от шуменско училище

0
ДЯЛ
Снимка: Pixabay.com

Нови 37 случая на COVID -19 са установени в резултат на продължилото епидемиологично проучване и взетите проби в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Лозево Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. 12 от пробите са на персонала, а 25 – на потребители на социална услуга. Така общият брой на установените потребители и служители с положителен резултат за коронавирус в Дома става 66. Всички положителни от персонала 21 души са изведени от работните им места и карантинирани. Обсъжда се обособяването на положителните потребители в отделен сектор, който да се обслужва от отделен персонал, с отделно хранене, така че да не се смесват положителни потребители с тези, показали отрицателен резултат, това трябва да стане със заповед на директора на социалното заведение.
В Единния информационен портал за 28 октомври 2020 година са регистрирани общо 100 нови случая на жители на област Шумен с положителни за коронавирус проби. 44 от тях са на жени, 56 на мъже. 15-годишен е най-младият пациент с положителен тест за COVID-19. Той е ученик в 9 клас в СУ „Панайот Волов“ в Шумен. Най-възрастният е на 79-годишен шуменец.
Най-голям брой нови случаи за последното денонощие са регистрирани в Община Шумен – 88 души. От тях 55 са в общинския център, седем в села от общината – Дибич, Мадара, Благово и Васил Друмев и останалите 26 са с адресна регистрация в село Лозево.
Четири са случаите в община Венец – и четиримата са представители на едно домакинство в село Ясенково. По два случая има в общините Велики Преслав и Нови пазар, по един в Хитрино, Никола Козлево и Върбица.
Предстои връчване на предписания за 10-дневна карантина на всички контактни на положителните.
По информация на директора на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов към 12 часа в четвъртък в здравното заведение има хоспитализирани 104 пациенти с доказан COVID-19, както и 30 пациенти, които очакват потвърждение.
Със заповед от днес, 29 октомври 2020 година се увеличават леглата на инфекциозно отделение до 80 легла, като се разкрива сектор на етажа на Урологичното отделение. Досега леглата бяха 55.
Към настоящия момент с положителни резултати за COVID-19 инфекция са 7 лекари, 6 медицински сестри, 7 санитари и 3 лица от друг персонал. Карантинирани са четирима лекари заради контакти с положителни.
40 процента от всички легла в МБАЛ – Шумен са обособени за работа с пациенти с коронавирус, останалите обслужват други спешни случаи. В структурите за COVID-19 пациенти работят лекари от всички останали структури на болницата.
8 държавни здравни инспектори работят към момента в отдел „Противоепидемичен контрол“ на РЗИ. В задълженията им влиза извършването на епидемиологично проучване, да се обадят на всяко едно от положителните лица и да установи техните контактни, да се проучи от кога са оплакванията, на кой адрес ще бъде домашната изолация на лицето. След това трябва да се изготвят предписания за домашна изолация. В отдела има незаети 3 щатни бройки. В помощ на колегите си се включват работещите от отдел „Медицински изследвания“ и дирекция „Обществено здраве“. До момента в РЗИ – Шумен служителите с положителни резултати са 5, нови случаи няма. Извършва се ежедневен контрол на температурата на работещите в инспекцията и се спазват утвърдените противоепидемични мерки.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГласуваха 50 000 лева за данък дарение на МБАЛ-Шумен
Следваща статияРъст на безработните през септември в областта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here