дом Общество От 20 май: Търговците на цигари със задължителна електронна регистрация!

От 20 май: Търговците на цигари със задължителна електронна регистрация!

0
ДЯЛ

От 20 май тази година в целия ЕС влиза в сила новата система за наблюдение и проследяване на цигари и тютюн за пушене. Всяка потребителска опаковка на цигари и тютюн за пушене, произведена след тази дата ще бъде маркирана с уникален код.
Системата изисква всички търговци на едро и на дребно да се регистрират, за да получат свои кодове за търговското си дружество, за всеки свой магазин и/или склад.
Съгласно чл.35ф от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия издател на уникални идентификатори е Печатница на БНБ АД.
Регистрацията на търговците ще се извършва само по електронен път от 15.04.2019 г. на адрес: www.bgtpd.com.
Всеки търговец трябва да подаде онлайн заявление на адрес: www.bgtpd.com, за да получи по един идентификационен код за икономически оператор и за обект(и), който (които) той управлява. Системата за регистрация ще бъде достъпна от 15.04.2019 г..
Например, ако дружеството Х има два магазина (обекта), е необходимо той да заяви три идентификационни кода:
Код „1“ за самото търговско дружество Х (код за икономически оператор като търговец);
Код „2“ за магазин (код за обект 1, който търговецът управлява);
Код „3“ за магазин (код за обект 2, който търговецът управлява).
За да се регистрира в системата и да получи кодовете си, всеки търговец е необходимо задължително да притежава:
Валидно разрешително за търговия с тютюневи изделия, регистрирано в публичния Регистър, поддържан от Агенция „Митници“;
Валиден квалифициран електронен подпис по Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги, издаден на юридическото лице-заявител, което може да е търговецът или упълномощено от него лице (в случай, че търговецът не притежава електронен подпис);
Валиден имейл адрес, на който ще бъде изпратено потвърждение от Печатницата на БНБ за успешна регистрация в системата, както и самите кодове;
Телефон за връзка.
Подробни указания за регистрацията и получаването на кодовете в най-кратък срок ще бъдат публикувани на сайта на Печатницата на БНБ www.bnbprint.com, на посочения по-горе адрес на системата за регистрация: www.bgtpd.com, както и на сайта на Агенция Митници www.customs.bg.
Българска асоциация на тютюневата индустрия отправя покана към всички търговци на дребно на тютюневи изделия да се регистрират максимално бързо с цел безпрепятствено преминаване към прилагане на новите изисквания на системата за проследяване от 20 май 2019 г.
Снимката е илюстративна.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗапочват Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“
Следваща статияЯсни са носителите на „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here