дом Общество От днес минималната заплата става 510 лв., вижте какви други промени влизат...

От днес минималната заплата става 510 лв., вижте какви други промени влизат в сила

0
ДЯЛ

510 лв. става минималната работна заплата от днес. Това е повишение с 10,9 на сто в сравнение с 2017 година. Минималната работна часова заплата става 3,07 лв.
Увеличава се размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ с един процентен пункт. Увеличават се необходимата възраст и осигурителен стаж за придобиване право на пенсия за мъжете – 64 г. 1 м. възраст и 38 г. 6 м. стаж, за жените – 61 г. 2 м. възраст и 35 г. 6 м. стаж. Увеличава се с 2 месеца минималната възраст за пенсиониране за работещите в сектор „Отбрана и сигурност“ – 53 г. 2 м.
От 1 юли се увеличава минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст с 3,8 на сто – от 200 лв. на 207,60 лв. Запазва се максималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките – 910 лв.
Размерът на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете става 380 лв. Променено е условието за придобиване право на парично обезщетение за безработица /ПОБ/. Съгласно изменението право на обезщетение имат хората, които са осигурени във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването.
Променен е срокът за изплащане на обезщетенията за безработица, определен според продължителността на осигурителния стаж, по време на който хората са били осигурени за безработица, за времето след 31 декември 2001 година. При осигурителен стаж до 3 години, срокът е 4 месеца, при стаж от 3 години и 1 ден до 7 години- 6 месеца, от 7 години и 1 ден до 11 години – 8 месеца, от 11 години и 1 ден до 15 години – 10 месеца, над 15 години -12 месеца.
От 2018 г. месечната помощ за отглеждане на дете се увеличава на 40 лв. за семейства с едно дете. За семейства с две деца помощта става 90 лв., а за семейства с три деца – 135 лв. Помощи в този размер ще получават домакинствата с до 400 лв. месечен доход на човек. Въвежда се допълнителен доходен критерий за получаване на месечни помощи за деца и от семейства с месечен доход на човек от 400,01 лв. до 500 лв. Те ще вземат 80 на сто от пълния размер на помощта.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПразнуваме Васильовден! Черпят 23 прекрасни имена
Следваща статияПървото бебе в Шумен все още се чака

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here