дом Общество Отчет за свършеното през мандата, даде областният управител проф. Стефан Желев

Отчет за свършеното през мандата, даде областният управител проф. Стефан Желев

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев отчете днес изтеклия четиригодишен мандат.
Като основен и най-важен проблем той очерта разнобоя в Общински съвет-Шумен за бюджета на Асоциацията по ВиК. „Ако този бюджет не бъде гласуван, ще спре дейността на Асоциацията. Това ще стопира развитието на ВиК сектора в областта. Общините няма да могат да кандидатстват за финансиране на проекти за подобряване и модернизиране на ВиК инфраструктурата дори пред български фондове“, категоричен бе Стефан Желев. Той определи изтеклия мандат, като изпълнен с предизвикателства. „Три години се борим с кризи. През 2019 година ни сполетя африканската чума по свинете. Болестта не е опасна за човека, но нанася значителни икономически загуби. Област Шумен също бе засегната, но с общи усилия успяхме да овладеем ситуацията“, коментира Желев. Той не подмина и кризата с коронавируса под знака, на който премина 2020 година, а битката продължава и в момента. „Благодарен съм, че в овладяване на кризата се включиха почти всички държавни институции, участие взеха и частни фирми. В началото имаше недоверие и много страх. Стремяхме се да вземаме адекватни мерки за справяне с болестта“, каза Желев и припомни, че на територията на областта има само една голяма болница, която поема ударите на кризата.
В момента третата вълна отшумява и Шуменско е с най-ниска заболяемост на 100 000 души в сравнение със съседните области, според данните за изминалите 14 дни. „При вълната от ноември-декември 2020 година заболяемостта достигна 400 на 100 000 души, а при сегашната – 700 души. Въпреки това областната болница успя да се справи“, обясни областният управител и изрази съжаление, че не са успели да убедят личните лекари да се включат по-активно в борбата с вируса, както и все още ниският интерес сред шуменци към ваксинирането.
Като успех бе отчетено развитието на ВиК инфраструктурата в региона и реализираните проекти от общините в сектора.
Добра оценка бе дадена и по отношение на пътната инфраструктура, като през май предстои да се открие отсечката на автомагистрала „Хемус“ в района на Шумен. В мандата успешно бе завършено и изграждането на „Балкански поток“ на територията на областта.
„В последните години в областта се отчита висок ръст на икономическо развитие. Има обаче още много, което трябва да бъде свършено във всички сфери. Все още остава голяма разликата в качеството на живот в отделните региони на областта. Това е нещо, с което не успяхме да се справим“, критичен бе Стефан Желев. Той отбеляза обаче, че екипът му е свършил много по отношение на критичната инфраструктура в региона. Почистено на два пъти е коритото на река Камчия. За първи път е изготвена класификация за опасните язовири в областта.
В края на брифинга областният управител проф. Стефан Желев благодари на екипа си зам. областните управители Петко Шаренков и Шерин Вели.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСилистренец държи рекорда за най-висока скорост на пътя в Шуменско
Следваща статияПолицията разследва жестоко убийство в търговищкото село Драгановец

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here