дом Общество Отличници! 77.9% от домакинствата в областта ползват интернет, жените са по-активни

Отличници! 77.9% от домакинствата в областта ползват интернет, жените са по-активни

0
ДЯЛ

77,9% от домакинствата в област Шумен имат достъп до интернет в домовете си. Това поставя областта на трето място сред 28-те области в страната. Това съобщиха от „Статистически изследвания – Шумен“.
През 2017 г. 68% от населението в областта на възраст между 16 и 74 навършени години, са използвали интернет всеки ден или поне веднъж седмично. данните сочат още, че жените са по-активни и по-често се възползват от удобствата на глобалната мрежа в сравнение с мъжете – съответно 70,8 и 65,1%.
През настоящата година с най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет е област Шумен, а с най-нисък – Монтана (51,5%).
Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като е регистрирана правопропорционална зависимост между образователното равнище и честотата на ползване на глобалната мрежа. Докато 88.1% от лицата с висше образование и 80,9% от лицата със средно образование в областта са регулярни потребители, то едва 42,2% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които интернет предоставя.
През настоящата година 9,2% от лицата в област Шумен използват интернет за взаимодействие с органите на държавната администрация (получаване на информация от уебсайт на публична институция; изтегляне и/или подаване онлайн на официални документи или формуляри).
През 2017 г. в Североизточния район (области Варна, Добрич, Търговище и Шумен), относителният дял на лицата на възраст между 16 и 74 навършени години, които са купували или поръчвали стоки или услуги по интернет, през последните дванадесет месеца, достига 15,8%.
Обект на изследването са домакинствата и лицата в домакинствата. Единица на наблюдението са всички обикновени домакинства и лицата на възраст от 16 до 74 навършени години.
През 2017 година в област Шумен са анкетирани 104 обикновени домакинства и 220 лица на възраст между 16 и 74 навършени години, от единадесет населени места – 4 града и 7 села.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНовопазарчанин загази, спипаха го с 11 пакетчета амфетамини
Следваща статияОпасно: Пада мазилката на Старата поликлиника

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here