дом Култура Откриха XXV издание на Международните детско-юношески хорови празници

Откриха XXV издание на Международните детско-юношески хорови празници

0
ДЯЛ

Откриха тържествено XXV издание на Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ в Шумен. Церемонията започна с издигане на знамето на музикалния форум. Приветствие към присъстващите поднесе зам.-кметът Найден Косев. Той припомни, че празниците са създадени от проф. Вената Вичева. „Тя ни завеща този форум и ние трябва да го съхраним и развием“, заяви Косев. Той запали и огъня на XXV Международни детско-юношески хорови празници. След това във фоайето на театъра бе представена изложба посветена на юбилейното XXV издание на фестивала.
Тазгодишният форум е посветен на 185 години от рождението на Добри Войников и 160 години от основаването в Шумен на първия многогласен детски хор в България.

В три концертни вечери от 18.00 часа на сцената на театъра в Шумен ще се представят девет хора с 300 изпълнители от страната и чужбина.
За първи път ще бъде изпълнено произведението на словенския композитор Тене Бец „Missa pro juventute“. То ще прозвучи по време на заключителния концерт в последния ден на форума. Ще го изпълни сборна формация от хористи под диригентството на маестро Славил Димитров.
На престижната сцена публиката ще чуе изпълнения на хорове от Румъния, Гърция, Бургас, Варна, Котел и Шумен.
Традиционно след гала-изпълненията в последната концертна вечер ще бъдат връчени награди на най-добрия хор и най-виртуозния диригент.

В трите дни на форума маестро Славил Димитров ще води хорово ателие.
За първи път тази година хористите ще пеят в храма „Свето Възнесение Господне“ в Шумен. Концертът ще е на 7 април от 10.30 часа. Очаква се той да бъде открит от митрополит Йоан.
Международните детско-юношески хорови празници в Шумен се организират от ЦПЛР – Обединен детски комплекс с финансовата подкрепа на Община Шумен. Събитието се провежда под патронажа на кмета Любомир Христов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАвария остави Мадара и Кюлевча без вода
Следваща статияКоалиция „Демократична България“ събира подписи за участие в евроизборите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here