дом Наблюдател Откриват социални предприятия за млади хора, останали без работа в област Шумен

Откриват социални предприятия за млади хора, останали без работа в област Шумен

0
ДЯЛ

Народно читалище”Пробуда 1929” с.Хитрино и Сдружение„Роден край” Каспичан са били одобрени от експертно жури за създаване на социални предприятия, в които да бъдат ангажирани млади хора, останали без работа в област Шумен. Двете граждански организации са получили много висока оценка за представените бизнеспланове . Те ще осигурят и работа на млади хора в неравностойно положение, съобщи по време на дискусия „Социалното предприемачество – стратегическият инструмент в подкрепа на обезкуражени в регион Шумен”, Айлин Юмерова от Българския център за нестопанско право.
Проектът от Хитрино предвижда откриване на социално предприятие – кафе-сладкарница в селото. „Идеята ни беше да възстановим старо заведение от 90 те години с културна насоченост към деца и възрастни. Акцентът е работата с децата, които да се чувстват комфортно при нас”, сподели Светлана Борисова, председател на читалище „Пробуда1929”. Тя обясни, че трагедията в селото миналата година, когато се взриви цистерна от влакова композиция ,е забавила реализацията на замисъла.
Млади хора, отпаднали от трудовия пазар и без стаж ще бъдат ангажирани в създаването на предприятие за озеленяване в Каспичан.
Домакин на дискусията, в която участваха представители на неправителствени организации /НПО/, бе областният управител на Шумен проф. Стефан Желев. Той очаква ползотворни срещи с тези организации, които за цялата област са над 30. Според проф. Желев партньорството между Областна администрация и представители на неправителствения сектор е много полезно. От НПО могат да предложат много идеи за решаване на натрупани от години проблеми, заяви губернаторът. Той обясни, че област Пловдив е напреднала много икономически, тъй като има сериозно сътрудничество с НПОи местната власт.
Представителят на Уницеф за България Мая Грозданова сподели, че в област Шумен са реализирани много проекти, свързани с образованието на младите хора. Тя смята, че по различни програми могат да бъдат обхванати деца от уязвими групи, отпаднали от училище.
Общественият посредник на Шумен Иван Капралов заяви, че откриването на социални предприятия в областта след преминаване на обучение, е алтернатива за хората, които не са се реализирали.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПожарната в Шумен празнува! (видео и снимки)
Следваща статияТрима тарикати ще заплатят солени глоби за неспазване на правилата в чужбина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here