дом Общество Осмокласникът Марин Йорданов ще представлява Шумен на Първата европейска младежка олимпиада...

Осмокласникът Марин Йорданов ще представлява Шумен на Първата европейска младежка олимпиада по информатика

2
ДЯЛ

България ще бъде домакин на Първата европейска младежка олимпиада по информатика, която ще се състои от 7 до 13 септември. Церемонията по откриването й ще е на 8 септември от 17 часа в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
В олимпиадата ще участват 92 ученици на възраст до 15,5 години. Състезателните дни ще бъдат два и ще се проведат в залата „Джон Атанасов“ в „София тех парк“.

Ръководителят на „Школа А и Б”, Бисерка Йовчева представи участника за България – Марин Йорданов. Марин тази година ще бъде 8 клас, а вече е носител на два златни и един сребърен медал.
Общо 23 отбора ще премерят сили на състезанието. България, като домакин ще участва с два отбора.
Първият състезателен ден е на 9 септември, а вторият на 11 септември. Участниците ще решават по 3 задачи на ден, максималният брой точки е 600. Всяка правилно решена задача носи 100 точки. Задачите, които ще решават децата са измислени от бивши олимпийци. Оценяването става със състезателна схема, всеки участник ще изпраща задачите по електронен път и веднага ще получава отговор.
Организаторите са подготвили и забавления на децата. На 10 септември ше посетят град Пловдив, а на 12 септември ще играят интересна образователна игра, свързана с историята на България в Националния исторически музей.
„Подготвили сме страхотно забавление за нашите малки състезатели”, допълни с огромна радост, ръководителят на школа А и Б, Бисерка Йовчева.
Тя допълни още, че състезанието не е само решаване на задачи, то е свързано с приятелства, връзки, контакти, което наистина децата заслужават.
Парите за олипмиадата са събрани почти изцяло от българския бизнес и Министерстово на образованието и науката. Големи компании , като Google и Microsoft са отказали финансиране.
На откриването ще присъства президентът на България Румен Радев, както и българският еврокомисар Мария Габриел, ректори на университети, кметове, представители на посолствата на държавите, които участват и др.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЛидери на ДПС с послания към мюсюлманите в Шуменска област за Курбан Байрам
Следваща статияКога ще почиват учениците? МОН изнесе графици с ваканциите за новата учебна година

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here