дом Други Опасност от африканска чума по дивите свине: Намаляват драстично популацията им

Опасност от африканска чума по дивите свине: Намаляват драстично популацията им

0
ДЯЛ

Популацията на дивата свиня в страната и в частност в Североизточна България трябва да бъде намалена драстично, заради африканската чума по свинете. Около това решение се обединиха днес членовете на Съвета по лова към РДГ-Шумен, който включва представители на РДГ-Шумен, СИДП, ловните сдружения, полицията и други държавни и общински институции от областите Шумен и Търговище.
„Все още имаме време да реагираме и да изпълним указанията на зам.-министъра, както и решенията, взети от Областните епизоотични комисии. Можем да се поучим и от грешките на страните, в които чумата вече е факт и да направим така, че пораженията да бъдат по-малки“, коментира експертът по лова в РДГ-Шумен инж. Юлиян Будаков. Той каза още, че за разлика от останалите области, в Търговище и Шумен има обучени 200 ловци от дружините, които знаят какви площадки трябва да се изградят и на каква обработка подлежат заразените животни, ако чумата засегне и България.
По време на днешното заседание на Съвета по лова беше приет отчет за отстрела на дивеча през миналата година и план за настоящата. Бяха обсъдени и данните от пролетната таксация за 2018 година, които показват, че заради високия брой на хищниците, популацията на дивия заек продължава да намалява. На събирането беше избран и зам.-председател на Съвета по лова. Участниците в срещата единодушно гласуваха това да бъде адвокат Стоян Стоянов от Шумен, който е член на Управителния съвет на СЛРБ.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНоминираха кандидати за „Наградата на Шумен“ в сферата на образованието
Следваща статияОбнародвано в Анкара: Българският език вече може да се изучава в турските училища