дом Здраве Опасни жеги: Жълт код е обявен и за неделния ден

Опасни жеги: Жълт код е обявен и за неделния ден

0
ДЯЛ

Жегите ще ни морят и в неделния ден. Според справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, температурите в Шуменска област отново ще са около 37 градуса и затова е обявен жълт код. В събота следобед небето над Шумен се раздра от гръмотевици, слънцето се скри, но така дългоочакваният дъжд не се случи. Буря обаче се изви над Радко Димитриево, Ивански, Памукчи, град Каспичан, Дибич и околните села.
Според прогнозата на синоптиците през цялата следваща седмица в Шуменско не се очаква съществена промяна на времето. Максималните температури ще се движат в диапазон 35-37 градуса.
Жълт код за днес е обявен в още 11 области в страната – Перник, София град, София област, Смолян, Кърджали, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Бургас и Варна.
Температури над 38 градуса се очакват в останалите 16 области и там синоптиците обявиха втора степен за опасно време – оранжев код. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Кюстендил и Благоевград.
В опасно горещото време всички трябва да са много внимателни. Лекарите препоръчват да не се стои на пряка слънчева светлина, а на сянка или да не се излиза, прозорците да се затворят, щорите или завесите да се спуснат, да се пие вода, да се избягват топлите напитки и алкохолът.
Телесната температура на човек е 36 – 37 градуса. При тези температури навън, трябва да се положи усилие тялото да се охлади, така че климатиците да не се настройват на твърде ниски температури – тялото ще изпадне в шок при голяма температурна разлика в помещенията и навън.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПреображение Господне е, небето се отваря и желанията се сбъдват
Следваща статияНово 20: Задължителна и безплатна детска градина за 4-годишните малчугани

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here