дом Общество ОД на МВР-Шумен е в средата на класацията за разкрити престъпления

ОД на МВР-Шумен е в средата на класацията за разкрити престъпления

1
ДЯЛ

Областната дирекция на МВР в Шумен се намира в средата на класацията за разкрити престъпления и на 24 място по регистрирани в сравнение с останалите областни дирекции в страната. Това оповести днес на брифинг директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов. Той похвали работата на Областната дирекция в Шумен и отчете, че местното ведомство се е справило изключително добре с конвенционалните престъпления, пътния травматизъм и източването на средства от икономиката. Зам.-директорът на ГДНП ст. комисар Благородна Макева не спести суперлативите си за изградената добра координация и взаимодействие между полицията и съдебната власт в Шумен.
Спиридонов и Макева посетиха днес Областната дирекция на МВР и се запознаха с годишния отчет за дейността на силовата дирекция за 2018 година.
За отчетения период общият брой на регистрираните престъпления на територията на ОД на МВР-Шумен е 2 020, което е с 208 по-малко от 2017 година. Разкрити са 1 090 от тях. Това показват данните от годишния отчет-анализ за дейността на Областната дирекция на МВР в Шумен. Те бяха оповестени днес на брифинг от директора на местното силово ведомство ст. комисар Ялчън Расим.
Процентът на разкриваемост е 53.96%. През последните години се наблюдава трайна тенденция за устойчиво ниво на престъпността в областта – между 2 000 и 2 250 престъпления годишно. Съществени изменения в структурата на регистрираните престъпни деяния не се отчитат. Най-голям дял през 2018 година заемат престъпленията срещу собствеността – 823. Наблюдава се увеличение при грабежите и спад при кражбите. Регистрирани са 16 грабежа, с един повече от 2017 година. Кражбите са 593 спрямо 706 за предходния отчетен период.
Престъпленията против личността са 102, с 14 по-малко от 2017 година.
Четири са умишлените убийства в областта.
През 2018 година в Шуменско са реализирани 44 телефонни измами. Щетите от тях са 316 000 лева. Разкрити 33 от този вид престъпления, остава работа по още 11. Регистрираните престъпленията, свързани с наркотични вещества са 85, с 22 повече от регистрираните през 2017 година.
През 2018 г. са разкрити 214 икономически престъпления. Иззети са 26704 къса цигари, 702 кг нарязан тютюн и 2450 литра алкохол без бандерол.
На територията на областта през изминалата година са възникнали 749 пътнотранспортни произшествия, 100 от тях са тежки. Загинали са 18 участници в движението, ранени са 101. Няма посегателства срещу възрастни хора, които живеят в малките и отдалечени населени места. За това спомагат и мобилните екипи, които ги посещават регулярно.
Отчетена беше и превантивната дейност на областната дирекция за изминалата година. През месец януари продължи кампанията на ОДМВР-Шумен „Шофирайте разумно! Животът е с предимство.“ На възлови кръстовища в града и по главен път Русе-Варна бяха поставени бордове с призив към водачите за шофиране с разумна скорост и повече толерантност на пътя. Съвместно с общинските администрации в област Шумен се проведе кампания за противодействие на телефонните измами. Бяха отпечатани флайери и плакати с описани сценарии, ползвани от измамниците. Листовки бяха разпространени на местата за плащане на местни данъци и такси. Полицейските и младши полицейските инспектори посетиха домовете на възрастни, самотноживеещи и трудно подвижни хора и проведоха беседи с тях. В местни медии продължи да се излъчва изработения от ОДМВР-Шумен видеоклип за превенция на измамите.
През месец март служители на РУ-Шумен участваха в инициативата „Приобщи приятел“. Полицейските служители изиграха приятелска футболна среща с ученици от профилираната паралелка по физическо възпитание и спорт при СУ „Трайко Симеонов“ в града. Преди двубоя учениците научиха от инспектори в детска педагогическа стая какво е престъпление и какви са отговорностите, които носят извършителите и съучастниците в противозаконни деяния.
В края на месец април ОДМВР-Шумен взе участие в организираното от Главна дирекция „Национална полиция” национално спортно състезание по Програма „Детско полицейско управление”. Ученици от ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ в село Царев брод спечелиха купата за комплексен победител.
През месец юни 2018 година деца от Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Каспичан, Каолиново и от шуменското село Царев брод завършиха последния си етап от обучителния процес по програма „Детско полицейско управление“ с открит урок и изпит по пътна безопасност.
По инициатива на ОДМВР Шумен по случай 26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици беше изработен клип за вредата от употребата на синтетични наркотици. През месец септември беше даден старт на инициативата по пътна безопасност „Да пазим нашите деца“. В централна част на областния град млади регулировчици от различни училища под надзор на униформените служители спряха за проверка десетки автомобили. Отправени бяха апели към водачите за разумно шофиране и да пазят децата. Шофьори от всички общини в областта получиха листовки със съвети по пътна безопасност и сенници за автомобили с призив „Да пазим нашите деца“.
ОДМВР- Шумен се включи в инициативата „С предпазен колан на задната седалка“. В мащабното интерактивно обучение бяха обучени над 2 200 деца от втори до четвърти клас. През 2019 година инициативата продължава.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщина Никола Козлево продължава обновяването на училищната инфраструктура
Следваща статияОбучение на служители по отбранително-мобилизационна подготовка от област Шумен

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here