дом Икономика Обявиха новите антикризисни мерки, запазват 60/40

Обявиха новите антикризисни мерки, запазват 60/40

0
ДЯЛ

Започва плавен преход към икономическо възстановяване. Това се потвърждава и от нивото на безработица в страната, което към 2 юни е 5.65%, което на годишна база спрямо 2020 по същото време показва, че е намаляла с 30%. Това обявиха на брифинг от служебното правителство.
„Нивото на безработица и заетост е един от критериите, за които съдим за възстановяването на икономиката. След като с нивото от 2,6% се върнахме в месеците преди кризата, преди март 2020 г., това много ясно показва, че икономиката върви към възстановяване и възвръщане на нормалните обороти и нива на заетост. Икономиката върви към възстановяване и възвръщане на оборотите. Това, което правим с колегите от Министерски съвет, е да подпомогнем и разработим допълнителни стимули, за да може българският бизнес да почувства една солидна подкрепа от държавата, за да осъществява своите нормални икономически активности“, уточни вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.
,,Ще продължим мярката 60/40 за още два месеца в рамките на нотифицирания размер на държавната помощ, който е в размер на 1,5 млрд. лева. Дотук са изразходвани около 1,4 млрд. лева, така че можем да я продължим с някои корекции, но това ще стане след като получим одобрение от Департамента по държавни помощи към ЕК“, обясни още вицепремиерът.
,,Следващата седмица се надявам да проведем среща с Националния съвет за тристранно сътрудничесто за параметрите на мярката и удължаването ѝ. Също така ще продължим диалога със социалните партньори за разработването на нови мерки, които да бъдат нотифицирани пред ЕК, за да може българският бизнес да се ползва от възможностите, които са предоставени от временната мярка за държавните помощи, за да бъдат конкурентноспособни“, завърши министър Донев.
„С разрешението на ЕК ние предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер близо 2,5 млрд. лева, където българската държава като партньор ще покрива 50% от риска на банките. По този начин развързваме ръцете на банките да кредитират в посоки, където ще е най-полезно. Новите кредити към малък и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение. Успяхме да организираме такъв голям брой банки да се съгласят и да участват, 10 дни ще отнема от началото на кандидатстването до възможността да бъдат получени реално средствата. В тази програма няма специфични лимитация, ако сте малък и среден бизнес можете да участвате, а периодът от 7 години е достатъчно голям период,за да можете да се възстановите“, обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменските полицаи с бронз от Републиканското първенство по футбол на МВР
Следваща статия„Зелени коридори” за ваксиниране срещу COVID-19 през уикенда

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here