дом Други Общинско предприятие ще извърши ремонта на болничната аптека

Общинско предприятие ще извърши ремонта на болничната аптека

0
ДЯЛ
dav

Докладни за водата в Шумен, пребазирането на аптека на МБАЛ и общинският бюджет бяха водещи в работата на Постоянната комисия „Бюджет и финанси“.
На заседанието присъства и управителят на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов. Той припомни съдържанието на своята докладна, с която иска да бъдат осигурена субсидия от 100 хиляди лева за пребазирането на болничната аптека. „Тя е отдалечена на около половин километър от основната сграда. Работата на лечебното заведение и затруднено в тази ситуация“, съобщи д-р Костов. Правели се няколко курса на ден. А проблемът, че част от сградата не е собственост на болницата и заплащали наем за тези помещения.
По думите на д-р Костов пребазирането би улеснило самата работа в болницата.
Отговорът на Общината бе даден от зам.-кмета Костова. Стана ясно, че стоте хиляди лева не са заложени в новия бюджет. Причината – в миналогодишния бюджет е имало суми за асфалтиране на парка в рамките на болничния комплекс за 220 хиляди лева. 100 хиляди лева са били осигурени за медицинска апаратура.
Според Костова удачен вариант е ремонтът на аптеката да бъде извършен от общинското предприятие за строителство, където цените са без ДДС.
А Общината е готова да поеме един ремонт, който ще удовлетвори и ръководството на болницата. „Поемаме ангажимент да съдействаме в тази насока“, увери зам.-кметът.
„В момента язовир „Тича“ не е под критичния си минимум, а той е свършил. Твърденията, че разполагаме с вода за около 2 години не са верни. Шумен е в сериозна водна криза“, алармира съветникът Добромир Драев. В докладна той предлага теглене на кредит за 10 милиона лева с цел възстановяване на алтернативните източници.
Председателят на комисията Виолета Неделчева опонира с думите, как е изчислена точната сума и при какви условия ще се тегли кредитът. Отговорът на Драев бе, че сумата е прогнозна.
Алтернативните източници ще дадат възможност да се направи ремонт на довеждащия водопровод. И тогава ще има режим на водата, но целта е да я осигурим занапред, обясни той. Водопроводът е пукнат на същото място, въпреки че бе ремонтиран. В момента там са езера, съобщи той. Търсело се адекватно решение от ВиК.
Аз не предлагам решение, а спасение, категоричен бе той. И уточни, че цялата водопроводна мрежа не е на Водното дружество, а на Община Шумен.
„Всички сме наясно за проблемите във ВиК и в довеждащия водопровод.Трябва да се вземат мерки“, е мнението на председателя Неделчева. Положението е много зле. Но нещата трябва да се случат някак, влиза в актуалната тема и зам.-кметът по стопански дейности Росица Антонова. Тя попита съветника с какво ще помогне комисията за анализ и контрол, която Драев предлага да бъде създадена.
Според нея е по-разумно да се използва специализираната комисия „Екология и селско стопанство“ към ОбС.
А според зам.-кмета по финанси Татяна Костова, юристите на Общината трябва да се произнесат за поемането на въпросния дълг и да бъде оценен кредитния риск на база на финансови показатели. Финансовите възможности на Общината в момента били ограничени. Така на този етап е невъзможно да бъде поет нов дълг.
Тазгодишният бюджет на Общината – при 83.5 млн. лева финансова е реалистичен, предвидена е добра събираемост по дейности и параграфи, бе лаконичната оценка на председателя на комисията Неделчева. Приоритетите са образование, социална политика, строителство и екология.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКметът на Хитрино: След присъдите на машинистите останаха доста въпроси без отговори
Следваща статияРоза Боянова и Николай Гундеров гостуваха на кмета на Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here