дом Култура Общинският фонд „Култура“ отказа да финансира „Хористи“ на режисьора Николай Гундеров

Общинският фонд „Култура“ отказа да финансира „Хористи“ на режисьора Николай Гундеров

0
ДЯЛ

Спектакълът на известния режисьор с шуменски корени Николай Гундеров не е бил одобрен за финансиране от Управителния съвет на Общински фонд „Култура“. Отхвърленият проект е моноспектакъл на актьора Александър Валериев.
„Опитвахме какви ли не начини да осигурим средства за сценографията, но така е направено, че няма как да им ги дадем“, заявиха членове на комисията, която одобрява проектите. За тази година са предвидени 54 хиляди лева.
„Ние не оспорихме съдържателната страна. Културната комисия подкрепи изцяло проекта, който е от шуменски автор. Нека да се знае истината“, заяви зам.-кметът по култура и образование Найден Косев. Той уточни, че изискуемата документация не е била попълнена, както трябва.
„Искат се пари, но не се дава разбивка за бюджета. Това беше нашият аргумент за отказа“, обясни Косев.
„Никой не пречи на Гундеров и на други кандидати да търсят варианти за спонсорство, защото те имат стойностни и съдържателни страни. Но това е друга тема“, отбеляза той.
Косев намекна за отправени заплахи към Фонда в духа на „Защо така сте решили?“.
„Ние сме за това да преценяваме всеки детайл, тъй като се касае за публични средства“, категоричен бе ресорният зам.-кмет.
Според него не трябвало да се търси вина от страна на Общински фонд „Култура“ или персонално на някого.
„Никой не оспорва самия продукт и качеството му“, влизат в темата членове на комисията. Стана ясно, че някои от тях са получавали „незаслужени sms-и, сякаш били длъжни да дадат парите“.
Те питат „какво е шуменското в спектакъла“, освен вече дадени обяснения за някакви шуменски прототипи. А и пиесата щяла да бъде изиграна само веднъж в Шумен.
Беше обяснено точно и ясно – Фондът много рядко финансира изцяло проект, а само една част от него.
24shumen.com потърси за коментар режисьора Николай Гундеров, но той не отговаряше на мобилния си телефон.
Хитовият спектакъл бе свален от репертоара на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ дни след встъпването в длъжност на директора Димитър Димитров. Без значение, че самият Гундеров получи престижната театрална награда „Аскеер“ за драматургия, именно за този текст.
Пиесата бе поставяна при изключителен успех в няколко европейски страни с висока оценка от критика и публика. С „Хористи“ преди няколко години бяха открити празниците в чешкия град Пилзен като Европейска столица на културата.
Спектакълът поставя актуалната тема за човешките взаимоотношения по времето на социализма.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДен на йога организират за втора година в Шумен
Следваща статияМладежката сфера – място за развлечение за едни, за други – избиване на комплекси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here