дом Общество Общинският съвет ще гласува нова наредба за животновъдната дейност във Велики Преслав

Общинският съвет ще гласува нова наредба за животновъдната дейност във Велики Преслав

0
ДЯЛ

Нова наредба за обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни ще бъде обсъдена и приета на сесия на Общинския съвет във Велики Преслав утре, 18 август.
В строителните граници на населените места в община Велики Преслав се отглеждат значителен брой селскостопански животни. В законодателството – както на национално, така и на местно ниво, липсва цялостна регламентация и правила относно животновъдната дейност, осъществявана за „лични“ нужди. В същото време въпросите, свързани с тази дейност, са възприети като такива от местно значение, като при решаването им следва да се вземат предвид местните особености, разяснява в докладна вносителят Анелия Асенова – председател на ОбС.
Според чл. 133, ал.1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност общинските съвети определят с наредба обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни по смисъла на Закона за животновъдството на територията на съответната община. А Наредбата е необходима с оглед регламентацията на регулираните от нея обществени отношения, доколкото дейността по отглеждане на селскостопански животни е широко разпространена и може да има голямо отражение, както върху околната среда, така и върху качеството на живот на населението на Община Велики Преслав. Именно нуждата от такъв подзаконов нормативен акт обосновава настоящото предложение, като той е съгласуван със служителите от всички звена от Общинска администрация – Велики Преслав, имащи отношение към проблема, както и с Областна Дирекция по безопасност на храните.
С приемането на документа се търси баланс между частния и обществения интерес, като се въвеждат изисквания отглеждането на животни на територията на общината да се осъществява при спазване на определени санитарно-хигиенни правила. Регламентира се и допустимият брой за всеки вид селскостопански животни, отглеждани в строителните граници на населените места в Община Велики Преслав, посочва още Асенова. Тя уточнява, че за прилагането на настоящата наредба не са необходими допълнителни финансови средства. Не е необходимо и преструктуриране на администрацията или изграждане на нови административни звена.
Очакваният ефект от гласуването е свързан с подобряване на условията за отглеждане на селскостопанските животни за лични нужди, подобряване на санитарно-хигиенните условия в населените места на територията на общината, предотвратяването на нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци и подобряване на контрола във връзка с отглеждането на селскостопанските животни.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВременна организация на движението по бул. „Симеон Велики“
Следваща статияЗабравен газов котлон подпали тераса, нагревателен уред причини пожар в апартамент

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here