дом Общество Общинският съвет обжалва съдебното решение, което позволява на „Свидетели на Йехова“...

Общинският съвет обжалва съдебното решение, което позволява на „Свидетели на Йехова“ да проповядват

0
ДЯЛ

Общинският съвет в Шумен да обжалва решението на Административния съд (АС) в частта, в която е отменена Наредбата за пропаганда по домовете от религиозното движение „Свидетели на Йехова“, реши днес на свое заседание Правната комисия. Решението бе гласувано единодушно от седемте членове на комисията.
„Административният съд в Шумен е преценил, че Общинския съвет (ОбС) няма компетентност да се произнася по тези въпроси, тъй като има Закон за вероизповеденията“, заяви адвокат Даниела Русева, която защитава Общината. Има протест от прокуратурата, обоснова тя необходимостта и ОбС да обжалва решението.
АС отмени забраната за религиозната забрана по домовете, наложена с Общинска наредба №1. Магистратите се мотивираха, че текстът противоречи на нормативни актове от по-висока степен и на Конституцията.
Съдът отхвърли искането на „Свидетели на Иехова“ за отмяна на други два текста от Наредбата, които забраняват провеждането на религиозни обреди и служби. Както и публична религиозна дейност на разстоянието, по-малко от 400 м от детски градини и училища.
Делото по жалба на религиозната деноминация вече е гледано от няколко съдилища.
През 2017 година магистратите от АС се съобразиха с лидерите и обявиха оспорените наредби за нищожни.
Решението бе отменено от Върховния административен съд и делото бе върнато за разглеждане в Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСтартира Националната програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“
Следваща статияПетиция във Фейсбук събира подписи против изграждане на завод за пелети в „Дивдядово“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here