дом Здраве Общинските съветници от ДПС предлагат да се възстанови Белодробната болница в Шумен

Общинските съветници от ДПС предлагат да се възстанови Белодробната болница в Шумен

0
ДЯЛ

Общинският съвет да възложи на кмета на Шумен да възстанови Белодробната болница в града. Предложението е на групата съветници от ДПС. Те са внесли и докладна записка със същото предложение, която е включена в дневния ред на предстоящата сесия на Общинския съвет.
Съветниците предлагат лечебното заведение да бъде възстановено като 100% общинска болница или под формата на акционерно дружество с участие на всички общини в област Шумен. Групата съветници от ДПС дават срок до месец юли, кметът Любомир Христов да преговаря с държавните органи за възстановяването на Белодробната болница и да докладва в Общинския съвет за резултата.
„През 2009 г. беше открито едно от най-модерните лечебни заведения за пневнофтизиатрични заболявания в страната, а именно ОДПФЗ, а след това беше преобразувано в СБАЛПФЗ ООД.
Същото лечебно заведение беше със статут база за специализация на студенти и за лекари от Разград, Търговище и Добрич. Но за съжаление с новата методика за финансиране на лечебните заведения белодробните болници останаха без финансиране, след което дружеството беше принудено да бъде обявено в несъстоятелност и беше ликвидирано през 2012-2013 г.
Сградата на бившето лечебно заведение е общинска собственост, за което Община Шумен предостави да бъде ползвана от филиала за медицински сестри и акушерки към Медицински университет „Д-р Параскев Стоянов“-Варна.
Сега, след тази ситуация, свързана с Ковид- 19 всички ние виждаме огромната потребност на едно такова лечебно заведение. Община Шумен през годините е инвестирала огромни средства, които не трябва да бъдат оставени, тъй като освен сградния фонд, към нея има апаратура и др. за нуждите на едно такова функциониращо лечебно заведение.
След пандемията всеки знае, какви са последствията от Ковид-19 върху човешкия организъм (особено белите дробове) и каква ще е нуждата от възстановяването му. Това лечебно заведение би могло и да бъде ползвано като база за долекуване и рехабилитация на пациенти преболедували Ковид-19, която база би могла да е не само за областта, но и за целия Североизточен регион“, пише още в докладната записка.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗабраниха движението на мотори, коли и АТВ-та на Платото
Следваща статияДо 19 февруари се приемат документи за инвестиции във винарски изби

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here