дом Общество Община Каолиново с нова социална услуга „Асистентска подкрепа“

Община Каолиново с нова социална услуга „Асистентска подкрепа“

0
ДЯЛ

Нова социална услуга се създава в община Каолиново от 1 януари тази година – „Асистентска подкрепа“. Тя е държавно-делегирана дейност. Асистентската подкрепа ще обезпечи дейностите по предоставянето на грижа в домашна среда. Услугата ще допълва останалите социални услуги, които се предоставят на територията на Община Каолиново за грижа на нуждаещи се лица в домашна среда. Ще се даде възможност на лица, които не попадат в обхвата на механизъм „Лична помощ” или други социални услуги предоставяни по проекти от Община Каолиново, да бъдат подпомогнати в ежедневните им дейности от лица наети като „асистенти”.
Новата услуга се създава след промени в нормативната уредба, влезли в сила с новия Закон за социалните услуги /ЗСУ/ и Правилник за прилагане на Закона за социалните услуги /ППЗСУ/, които очертават водещата роля на общините за провеждане на държавната политика в социалната сфера. Съгласно техните разпоредби това е специализирана социална услуга, която включва подкрепа от асистент за самообслужване; движение и придвижване; промяна и поддържане на позицията на тялото; изпълнение на ежедневни и домакински дейности; комуникация.
Осигуреният финансов ресурс, предоставен на Община Каолиново с държавния бюджет за 2021 година ще даде възможност на 32 потребители да ползват почасови услуги в домашна среда, съобразени с индивидуалните им потребности от 11 лица на длъжност „Социален асистент“.
Асистентската подкрепа ще се предоставя на деца/лица от следните целеви групи:
• лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност;
• деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон.
В Община Каолиново стартира прием на заявления-декларации за включване на потребители в социалната услуга и заявления-декларации за желаещи да бъдат наети като „Социални асистенти”.
Желаещите да се включат могат да посетят общинска администрация , гр. Каолиново, пл. „Украйна“,№ 4 стая 19, за да подават заявление-декларация всеки работен ден от 8.30 часа до 16.30 часа.
Информация можете да получите и на телефони:05361/22-10, вътр.144.
По подадените заявления ще бъдат изготвени индивидуални оценки от служители на Община Каолиново. Насочването за ползване на асистентска подкрепа, контролът върху дейността на асистентите и отчитането на услугата ще се извършва от общината. Предоставянето на асистентската подкрепа ще се организира по начин, позволяващ комплексно предоставяне на различните видове социални услуги в домашна среда.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТри шуменски села ще са без вода утре
Следваща статияКарантината за влизащи в България отпада след отрицателен PCR-тест, направен у нас до 24 часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here