дом Общество Общината: Скаутският клуб може да се финансира само по Правилника за младежки...

Общината: Скаутският клуб може да се финансира само по Правилника за младежки проекти

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Към момента единствената възможност за предоставяне на допълнителни средства за дейността на Сдружение Скаутски клуб „Мадарски конник“ е по реда на Правилника за финансиране на младежки проекти. В действащия Общински план за младежта за 2019 година на територията на общината функционират и други младежки организации, които също развиват своята дейност, но не се финансират целево с решение на Общинския съвет в Шумен. Сдружение Скаутски клуб „Мадарски конник“ не е привилегировано спрямо други сродни организации и е редно към него да се прилагат еднакви принципи за финансиране, както към всички младежки организации. Това пише в становището на Община Шумен по повод докладна записка от председателя на Общински съвет Шумен проф. Борислав Беджев. С нея той иска отново да се разгледа решението за отпускане на 14 000 лева за Скаутския клуб. Проф. Беджев пък внася докладната, след като решението от 27 юни на местния парламент е върнато за повторно разглеждане от областния управител проф. Стефан Желев.
В становището си местната администрация припомня, че за реализиране на проекта „Великите готвачи 3“ скаутите са получили 6 100 лева от фонда за финансиране на младежки проекти, който за тази година е общо 25 000 лева.
Припомняме, че скандалът с финансирането на Скаутския клуб се разрази, след като се оказа, че при кандидатстването за средства през 2019 година, сдружението не е предоставило нужния финансов отчет в Общината. В местната администрация е постъпил отчет за дейността, придружен с касови бележки за направените разходи.
След внасяне на изискваните документи скаутите получиха финансиране за проекта „Великите готвачи 3“. На заседанието си в края на юни общинските съветници гласуваха и за финансиране на организацията с още 14 000 лева, но само след представяне на нужния финансов отчет.
Решението им обаче бе атакувано от областния управител, който го върна за повторно разглеждане. Според проф. Стефан Желев решението е незаконосъобразно, тъй като е в противоречие с разпоредби на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Той счита, че посоченият административен акт не съдържа необходимите реквизити по чл. 59, ал. 2 от АПК, че липсват фактически и правни основания за издаване на решението, както и пред кой орган и в какъв срок актът може да се обжалва. Областният управител посочва, че не може да се направи обоснован извод за начина и реда на финансиране на „Скаутски клуб „Мадарски конник“ за 2018 г. и дали изискването за отчитане в срок на предходно предоставени средства следва да е обвързано с предоставяне на бъдещи такива.
По този повод председателят на Общински съвет-Шумен проф. Борислав Беджев е внесъл за разглеждане докладна записка с предложени три варианта за решение. А именно – да се отмени взетото на 27 юни решение, да се измени или да се потвърди финансирането на скаутския клуб след одобряване на извършените разходи по законосъобразност, от компетентния орган и становище на одиторите на община Шумен, в едномесечен срок след приемане на настоящото решение.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМъж се потроши след падане от тераса, близките му търсят пари за лечението
Следваща статияИновация: Предлагат 3D визуализация в археологическия резерват във Велики Преслав

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here