дом Култура Общината подарява 2 безплатни спектакъла на шуменци

Общината подарява 2 безплатни спектакъла на шуменци

0
ДЯЛ

Театралната постановка „Разпитът“ с участието на Христо Мутафчиев и Веселин Плачков ще бъде представена в Шумен по повод 142 години от Априлската епопея и предстоящото отбелязване на годишнината от освобождението на града. Представлението ще се играе два пъти на 20-ти април, петък, на сцената в голямата зала на Драматично-кукления театър “Васил Друмев”. Спектакълът за учениците от СУ “Панайот Волов” по повод патронния празник на училището ще започне в 17.00 часа. След него учениците ще имат възможност да се срещнат и да разговарят с двамата актьори. По-късно, от 19.00 часа, ще започне второто безплатно представление за жителите на града. И двете представления са откупени от Община Шумен, съобщиха от пресцентъра.
Спектакълът е изграден на основата на протоколите от разпита на Апостола пред турския съд и е посветен на 180-годишнината от рождението на най-свидния син на България. В основата му като драматургичен материал е стенограмата на съдебно-следствения разпит на „главатаря на бунтовническия комитет Васил Дякон Левски“. Разпитите на Левски се проточват в продължение на цяла седмица. Началото на следствието започва на 5-ти януари 1873 г., а присъдата на Апостола е произнесена на 13-ти януари.
Представлението е изградено в седем части, в които се развива воденото срещу Левски следствие. Според документите и протокола на ключовото събитие разпитващите са софийският губернатор по онова време – генерал Мазхар паша, генерал Али Саиб паша, който е председател на Държавния съвет, майор Шакир Мехмед Салим и Иванчо Хаджипенчович. В продължение на дни Левски успява да опази имената на своите съмишленици, не се поддава на психологическите атаки и предполагаемите мъчения и изнудвания на разпитващите. В края на последното действие от спектакъла е изречена и неговата присъда – смърт чрез обесване, един от най-драматичните моменти в цялата българска история.
Община Шумен е откупила двете представления и предоставя на шуменци възможността да видят спектакъла „Разпитът“ като част от събитията през годината, посветени на годишнината от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски, избухването на Априлското въстание и освобождението на града.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКатастрофа затруднява движението по бул.”Мадара”
Следваща статияДвижението по ул.“Преслав“ става еднопосочно