дом Здраве Област Шумен гони по заболяемост област Кюстендил, затягат мерките

Област Шумен гони по заболяемост област Кюстендил, затягат мерките

0
ДЯЛ

С 316 заболели на 100 000 души област Шумен догонва област Кюстендил, която е първа в страната по заразени с COVID-19. Това обяви днес директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов по време на заседанието на Областния кризисен щаб. На срещата бе обсъдена актуалната обстановка в областта. Отчетен бе ръст на заболеямостта, на ден в шуменската болницата се приемат средно по 20 души. Леглата в ОАИЛ не достигат, вчера там са настанени 11 пациенти в много тежко състояние. Шестима пациенти от Шуменско вчера са насочени за лечение към болницата в Търговище, а един към Разград. Към момента в COVID отделенията са настанени 170 души със симптоми. Най-малкият пациент е на 2 години. По думите на д-р Костов ситуацията в Шумен е критична.
Разпространението в Шуменска област е дифузно. „Има заразени учители и ученици”, информира директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова.
Кризисният щаб прие затягане на мерките. Спират се всички извънкласни форми, спорт и танцови състави в училищата. Прекратяват се посещенията на пенсионерски клубове и клубове на хора с увреждания. Забраняват се семейни и фирмени тържества с повече от 15 души. Затварят се животинските пазари и битаците. Задължително става носенето на маски при посещение на търговски обекти на открито.
Тези мерки влизат в сила от 1 март. От утре, 27 февруари влиза в сила разпореждане за задължително носене на маски на базара за мартеници в Шумен.
723 са активните случаи на болни от коронавирус в Шуменско към днешна дата. От тях 556 са на домашно лечение, а 167 са хоспитализирани, сочат данните на РЗИ. Броят на карантинираните в областта е 1 180.
Активните случаи по общини са както следва:
Община Велики Преслав – 33 случая;
Община Венец – 13 случая;
Община Върбица – 3 случая
Община Каолиново – 8 случая;
Община Каспичан – 31 случая;
Община Никола Козлево – 2 случая;
Община Нови пазар – 30 случая;
Община Смядово – 26 случая;
Община Хитрино – 9 случая;
Община Шумен – 528 случая;
За констатирани нарушения на мерките от РЗИ-Шумен са съставени 50 акта. Служители на МВР са наложили 97 по времето, когато бе задължително да се носи маска и на открито. Всички глоби оче са атакувани в съда.
По отношевие на имунизацията д-р Калоянова информира, че днес се очаква ваксините в Шумен да се изчерпат, което ще доведе до временно прекратяване на „зелените коридори“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНарязаха задните гуми на „Тойота” след катастрофа във Венец
Следваща статияБъдещи туристически водачи гостуваха в ДПП „Шуменско плато

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here