дом Общество Няма опасност от преливане на реки и язовири на територията на община...

Няма опасност от преливане на реки и язовири на територията на община Шумен

0
ДЯЛ
Снимка: Община Шумен/Архив

Състоянието на реките, деретата и язовирите проверяват втори ден служители от общинската администрация в Шумен. Няма опасност от наводнения и преливане на водоеми вследствие на падналите обилни валежи през последните дни, съобщи Дилян Узунски, главен експерт по отбранителна и мобилизационна подготовка в общината.
По разпореждане на кмета Любомир Христов се правят обходи на местата, където има водни обекти. Проверката в село Хан Крум, където Врана се влива в Камчия и се образуват критични участъци за високи води, показва, че речните нива са нормални и няма опасност от преливане. Под критичното ниво е и река Страшка, която преминава през шуменските квартали „Макак“ и „Мътница“. В предишни години тя е излизала от коритото си и е заливала близките дворове и къщи. Особеното при нея е, че е водосборна река и събира води от районите на селата Лозево и Белокопитово. Там се намират и два язовира, които събират скатните води и в момента количеството им е под кота преливник. Река Салманска също тече в нормалното си русло. Само Стара река в Ивански е повишила нивото си, но в рамките на нормалното и без опасност от заливане на дворни места и къщи в селото.

Коритото на река Енчова, която минава през Шумен, е почистено и притокът от валежите не създава рискове, констатираха при огледа специалистите от общината.
От 8-ми до 12-ти януари включително на територията на община Шумен са паднали над 106 литра дъжд на квадратен метър, което е три пъти над месечната норма. „Валежите обаче не бяха интензивни както на други места в страната, а по-равномерни, в продължение 4-5 дни и това даде възможност водата да се оттича нормално“, коментира Узунски.
От администрацията напомнят, че преди няколко години беше реализирана мащабна програма и само през 2018 година коритата на 27 дерета в 19 села на общината бяха основно почистени. Енчова и Поройна също се почистват ежегодно, с което се осигурява нормалната проходимост на дъждовните води.
От началото на валежите няма подадени сигнали и не са констатирани активирали се свлачища на територията на община Шумен.
Проверките продължават и днес. Ще бъдат направени огледи в районите на „Дивдядово“, по пътя за паметника „Създатели на българската държава“, Дибич, Новосел, Вехтово, Друмево и други.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНяма затворени пътища в Шуменско
Следваща статияЕдна жертва на COVID-19 в Шуменско, дете на 13 години е сред новозаразените

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here