дом Култура Нощ в библиотеката: Атрактивни експозиции, музика, награди, игри и забавления

Нощ в библиотеката: Атрактивни експозиции, музика, награди, игри и забавления

0
ДЯЛ

За пeта поредна година на 31 май от 18.30 до 24.00 ч. Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” организира за шуменци и гостите на града „Нощ в библиотеката“. В рамките на Нощта ще бъдат представени няколко атрактивни експозиции. В парковото пространство пред библиотеката ще е подредена фотоизложбата „Светлините на града”, представяща Шумен през погледа на младия фотограф Мустафа Мустафов.
В Изложбена зала гостите на библиотеката ще могат да разгледат фотодокументалната изложба „Книги, посоки, публики” – гостуваща експозиция на Националната библиотека, която представя архивните й колекции „Ръкописи и старопечатни книги”, „Български исторически архив” и „Ориенталски сбирки” с любопитна информация за съдържанието на тези колекции и за някои от най-ценните документи, съхранявани в тях. В Каталожна зала ще е подредена фотодокументалната изложба „140 години от освобождението на Шумен”, представяща участието на шуменци в националноосвободителните борби чрез фотоколажи от снимки, документи, картини и книги, свързани с освободителните борби в периода от Кримската (1853-1856 г.) до Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и с освобождението на Шумен. На втория етаж ще е подредена изложбата „Смях и поуки от старите шуменски вестници” с обяви и реклами в шуменската преса от началото на XX в.
В залата за заемане на литература за дома на обичащите книгата и четенето ще бъдат предложени шест фен зони – „Животът е вкусен” с литература, представяща кулинарни специалитети от целия свят; „За известните” с биографична литература за имена в областта на изкуствата и спорта; „Опознай себе си” с литература в областта на приложната психология; „За любовта и още нещо…” с любовни романи, „Престъпен ум” с криминални романи и фен зона „Смях, смях, смях…”, представяща хумора и сатирата в литературата.
От 19.30 до 21.00 ч. в английския двор на библиотеката ще звучи популярна забавна музика в изпълнение на Градски духов оркестър „Михаил Биков”. Пак тук, в 20.00 ч., библиотеката ще връчи на своите възрастни читатели награди в категориите „Най-млад активен читател”, „Най-дълголетен активен читател”, „Най-активен четящ дарител”, „Читател на пълно работно време”, „Ентусиазиран меломан” и „Дългогодишен читател полиглот”.
За обичащите приложните занимания във фоайе – II етаж ще бъде организирано ателие за арттерапия „Оцвети ме!”. Пак на втория етаж, в отдел „Изкуство”, за любителите на седмото изкуство ще бъдат представени игралните филми „Специалист по всичко” (от 19.00 ч.) и „Адио, Рио” (от 21.30 ч.), а от 18.30 до 19.00 ч. и от 20.30 до 21.30 ч. – документални филми за българските обекти в списъка на ЮНЕСКО.
В Каталожна зала ще бъдат организирани два базара – „Нови книги и ръчно изработени сувенири” с атрактивни, достъпни цени на предлаганите книги и изделия и благотворителният базар „Стари книги и списания”. На посетителите ще бъдат предложени и традиционните за Нощта в библиотеката атрактивни като маршрут и беседа обиколки на библиотечните книгохранилища.
За детската аудитория са предвидени: парти с музика, танци и фокуси с участието на аниматора Асен Ненчeв и награди в категориите „Най-любознателен читател”, „Най-активен читател”, „Най-малък активен читател”, „Успешно сътрудничество” и „Партньор на Детски отдел в насърчаването на четенето” (от 18.30 до 19.30 ч.); забавления с Face Art и оцветяване на любими приказни герои (от 19.00 до 21.00 ч.) и кино с пуканки – прожекция на филма „Сам вкъщи” от 21.30 ч.
По традиция посетилите библиотеката от 18.30 до 24.00 ч. на 31 май ще могат да си направят годишен абонамент за услугите на институцията срещу цената на еднодневен пропуск от 2 лв., като за децата до 14-годишна възраст регистрацията ще е безплатна.
В Нощта на библиотеката на 31 май, РБ „Стилиян Чилингиров” ще предлага традиционните услуги на институцията и ще работи с читатели от 12.00 до 17.30 ч.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКакво бе свършено по ОП “Региони в растеж” в Шумен?
Следваща статия„Пеницилин“ на килограм: Развалена стока втрещи клиенти на хипермаркет (снимки)