дом Общество „Не на скъпата вода в Шумен”: Общински съветници настояват за връщане на...

„Не на скъпата вода в Шумен”: Общински съветници настояват за връщане на старата цена

0
ДЯЛ

Питейната вода предизвика най-сериозни дебати на редовното месечно заседание на Общинския съвет в Шумен. В началото председателят на групата на БСП Веселин Пенчев прочете декларация „Не на скъпата вода на Шумен!”. В нея той отбеляза, че от 1 октомври цената водата в Шумен е повишена с 22 % до 3,22 лв., но това не е довело до обещаното по-високо качество, а авариите дори са се увеличи. Пенчев призова ръководството на общината да проведе срещи с областния управител, министъра на регионалното развитие и други оторизирани органи за това цената да се върне на старото ниво от 2,64 лв. Докато това не се случи, групата на БСП няма да подкрепи нито една докладна записка, свързана с „ВиК – Шумен”.
Кметът Любомир Христов окачестви декларацията като популизъм и допълни, че точно през последните две години най-после е изготвен работен проект за пречиствателна станция за питейна вода, предприети са и други конкретни мерки.
Дебати предизвика и докладната записка за това как да бъде упълномощен да гласува представителят на община Шумен във ВиК Асоциацията по отношения на Плана за стопанисване, поддръжка и експлоатация на активите от „ВиК – Шумен” през следващите 15 години. Съветникът Добромир Драев (РБ) отбеляза, че през последните години в Шумен са реализирани два големи водни проекта, но положителен резултат от тях няма. Той предложи Общинският съвет да обсъди ревизия на договора за стопанисване на водопроводната мрежа, който Община Шумен подписа с водното дружество. Инж. Иван Йонков (БСП) обърна внимание на това, че новата цена на водата е над социално поносимата, тоест е незаконосъобразна, за голяма част от населението на Шуменска област. Цената обаче тепърва ще расте, защото до 4 г. 1633 км. от водопроводната мрежа ще са физически негодни и възстановяването им ще изисква сериозни средства. Сред всички заинтересовани общините имат най-малки правомощия да влияят на процесите във водоснабдяването, каза още инж. Йонков. Той беше категоричен, че ако не се промени законова база, ако общините не получат по-големи правомощия и ако държавата не повиши своето финансово участие, „ВиК – Шумен” ще продължи да потъва и единственият изход ще бъде приватизацията, какъвто опит е правен преди години. Той предложи Общинският съвет да изрази несъгласието си с начина на управление на водния сектор. Планът за стопанисване, поддръжка и експлоатация на активите от „ВиК – Шумен” през следващите 15 години беше подкрепен с 23 гласа „За”, петима бяха „Против”, осем „Въздържал се”, а двама не гласуваха.
В началото на заседанието кметът Любомир Христов връчи на д-р Димитър Костов – управител на „Диагностично-консултативен център 1″, наградата „Заслужил медицински колектив на община Шумен” за 2017 г.
Следващото, последно за годината заседание на Общински съвет-Шумен ще се проведе на 21 декември.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПърво в Шумен: Приютът за животни ще носи името на покойната журналистка Тонка Петрова
Следваща статияДетските градини минават на делегиран бюджет от 1 март, Общинската телевизия започва 24-часови предавания

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here