дом Разследване Незаконно сметище засече Екоинспекцията край Хитрино

Незаконно сметище засече Екоинспекцията край Хитрино

0
ДЯЛ

Изградената преди осем години станция за обработка на отпадъци, по европейски проект, стои като паметник, казват местни

Незаконно сметище установиха при извънредна проверка експерти от РИОСВ Шумен на изхода на Хитрино в посока село Добри Войников.
„На място, на 21.02.2020 г., при преминаване в района е констатирано нерегламентирано замърсяване със смесени битови отпадъци и строителни отпадъци. Съставен е констативен протокол и е дадено предписание за почистване на замърсяването със срок на изпълнение до 13.03.2020 г.”, съобщиха от Екоинспекцията за 24shumen.com.
„Ще изпълним предписанието от РИОСВ. Теренът ще бъде разчистен. Засега е извършена частично такава дейност. Няма наложена парична санкция на Общината”, каза потърсен за коментар зам.кметът по строителство и екология Ахмед Ахмед. Той уточни, че представител на общинска администрация е присъствал на проверката.
Според местни хора незаконното депо съществувало повече от година и половина. „Касае се за дълбока яма 10-15 м, в която спокойно се изхвърля битова смет, даже и дамско бельо”, твърди жител на Хитрино пред 24shumen.com.
„ С очите си видях, как общинският багер просто избута отпадъците в ямата и ги заравни, все едно че ги е нямало. Това не е свършена работа”, категоричен б е мъжът.
Други жители недоумяват защо след като в село Близнаци има станция за обработка на битови отпадъци, която трябва да обслужва Хитрино, Венец и Каолиново, вече осем години тя не работи. Не били ясни причините да не се пусне все пак в експлоатация. Обектът бил изграден с европейски средства, но стоял като паметник, „който наподобява космическа станция”, по думите на хората.

„Аз питам при условие, че има готова станция за битови отпадъци, която да влезе в действие и да създаде работни места, при тази висока безработица, както и да реши проблемите със сметта на Хитрино и съседните общини се изхвърлят отпадъците край селото, което създава предпоставки за какви ли не епидемии. сподели Любомир Пашов, който има имот в селото, но живее в Шумен.
Вместо нея обаче се ползвало въпросното сметище. „Носеше се силна воня по пътя, която стигаше чак до Хитрино. И това бе непосредствено до жп линията”, споделиха очевидци. Да не говорим за заразите, които могат да се появят, смятат жители.

„Разбира се, че ще решим проблема със сметището, т.е. ще вземем необходими мерки. Изхвърлят отпадъци от незнание”, заяви и кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.
Друг детайл от картината – без разрешение от РИОСВ за тази година работи другото сметище за строителни материали в района на стадиона. То е създадено с цел изхвърляне на такива материали след железопътния инцидент през 2016 –а година.
„Пропуск на колегите е, че не са направили искане до РИОСВ за тази година за издаване на разрешение. Това е временно депо, докато приключим с цялостните ремонти в Хитрино след жп катастрофата”, заяви зам.-кметът Ахмед Ахмедов. Според него проблемът се е получил след като хората са видели изхвърлени строителни отпадъци и решили да го ползват.
„Доста сериозен проблем се появи, но ще го разрешим”, увери зам. -кметът.
Шуменската екоинспекция информира с писма всички кметове на общини от Шуменска и Търговищка област във връзка със заповедта на министъра на околната среда и водите за предприемане на мерки за почистване и недопускане на образуването на нерегламентирани сметища, както и за осигуряване на проводимостта на речните легла и прилежащите им територии. Предписанията са във връзка със задълженията на кметове във връзка с чл.19 от Закона за управление на отпадъците. Те гласят, че в срок до 23 март трябва да бъдат набелязани и взети мерки по почистване на замърсените участъци.
Инспекцията трябва да бъде информирана за извършените дейности, както и за лицето от страна на общинските администрации, което ще участва в съвместните проверки по изпълнение на предписанията. При неизпълнение Законът за опазване на околната среда предвижда санкция за длъжностните лица от 2000 до 20 000 лв.
Галина Минева
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПолицията се отчете пред жителите на Златна нива и Върбяне
Следваща статияОбластен кризисен щаб с мерки срещу коронавируса

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here