дом Култура На лов за съкровища: Нова изложба разкрива находки от Южното Черноморие

На лов за съкровища: Нова изложба разкрива находки от Южното Черноморие

0
ДЯЛ

Нова гостуваща изложба е уредена в зала „Съкровищница“ на Регионалния исторически музей. Експозицията е под надслов „Съкровищата на Южното Черноморие“ и включва избрани археологически находки, част от колекциите на Регионален исторически музей – Бургас и Исторически музей – Приморско.
Най-ранен от артефактите е внушителен с размерите си глинен съд – урна с букелна украса от Ранножелязната епоха (X – VI в. пр. Хр.). Сред гостуващите материали е и един от малкото пълни комплекти за украса на конска сбруя, откривани на територията на страната ни. Четиридесетте златни апликации са открити при спасителни разкопки на тракийска надгробна могила и се датират към края на IV – началото на III в. пр. Хр. От същия обект в местността Силихляр край Приморско са и изложените сребърните монети – денари и тетрадрахми.
Отново от времето на траките, но от малко по-късен период (края на III – началото на II в. пр. Хр.) са златните накити, открити при проучванията на некропола на Месамбрия Понтика. Сред тях се открояват елипсовидните аграфи – брошки, които се закрепват чрез закопчалки за дрехите. Впечатляващи са и обеците – украсени с филигран, двусъставни. Кръжилата им завършват с фигури на митичния крилат кон – Пегас и висулка с формата на фино украсена амфора. Изключителна рядкост за античния свят е змиевидният пръстен. Оформен е от спирално навита златна лента, завършваща с изображение на Кетос – митичен морски дракон, който Персей убил и освободил красивата Андромеда. През античността изображението на Кетос имало апотропейна функция и се приемало, че отблъсква злите сили.
Изложбата „Съкровищата на Южното Черноморие“ е експонирана в РИМ Шумен до 10 май.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБрускети „Марети“ отново на прицел, чака ги санкция от 70 000 лева
Следваща статияПроектно предложение: Да не се ходи в КАТ за шофьорски книжки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here