дом Общество На воден режим са седем села в община Шумен

На воден режим са седем села в община Шумен

0
ДЯЛ

На воден режим или с нарушено водоподаване са седем села в община Шумен. Това съобщиха от местното Водно дружество.
ВиК-Шумен предостави отчет за прекъсванията на водоподаването в общината от началото на лятото до момента. До изготвяне на справката се стигна след оплаквания на граждани.
В отчета на ВиК се посочва, че от 24 юли село Черенча е на воден режим,защото от засушаването и високите температури, дебита на плитките водоизточници във водоснабдителната система е намалял, а през летните месеци консумацията на вода се покачва. Водата в местните водоизточници обаче не достига и това е довело до нарушение във водоподаването във високите части на Черенча.
През октомври миналата година и на 9 август 2019 година от ВиК внасят докладна до кмета на Шумен с предложение за реализиране на мероприятия за подобряване на водоснабдяването в Черенча – община Шумен, като собственик на всички ВиК съоръжения публична Общинска собственост на територията на общината, да осигури необходимите средства за реализиране на подмяна на участъци с обща дължина 555метра от вътрешна водопроводна мрежа с обща индикативна стойност 59 103,32лв. с ДДС и за подмяна на участък от довеждащ водопровод с дължина около 575 метра с индикативна стойност 18 525,81 лв. с ДДС.
Проблем с водоподаванео има и във високата зона на село Друмево. Тръбите са амортизирани и често аварират. В края на юли се извърши реконструкция на проблемен участък от напорния водопровод след ПС ”Друмево-ІІІ подем” в свлачищен район. По време на реконструкцията водоподаването в село Друмево бе нарушено в периода от 23 до 31 юли. Локализирана и вече отстранена е авария по напорния водопровод в участък от шахтовия кладенец до ПС”Вехтово-ІІ подем”. В периода на локализиране на аварията водоподаването в село Друмево и с.Вехтово бе нарушено, но след отстраняването й, водоподаването за селата се нормализира. В този период на годината е намален дебита на шахтовия кладенец. Аварии по вътрешната водопроводна мрежа в село Друмево се отстраняват своевременно. За осигуряване на непрекъснато водоснабдяване към село Друмево и село Вехтово е необходимо да се извърши подмяна на напорния водопровод от шахтовия кладенец до напорните водоеми на двете села. Необходимо е собственика на водоснабдителната система, община Шумен да предприеме необходимите действия за осигуряване на финансиране и осъществяване на подмяната на водопровода.
От 5 декември 2018 година село Салманово е на воден режим поради намален дебит на водоизточниците и неустановени скрити течове.
Водоснабдителната мрежа на с.Салманово в по-голямата си част е от амортизирани азбестоциментови тръби. По тази причина често се получават скрити течове, при което резервирания обем вода в напорните резервоари бързо се източва. В края на 2018 година е внесено предложение до кмета на община Шумен за осигуряване на финансиране и осъществяване на подмяната на части от уличната водопроводна мрежа.
Село Лозево също е на воден режим от 24 юли тази година поради намален дебит на водоизточниците и многократно увеличена консумация на потребителите. Проучват се възможности за увеличаване на водните количества.
С нарушено водоподаване е и село Костена река. Причините и тук са намален дебит на водоизточниците и множество възникнали аварии, които се отстраняват. За пет дни екипите на ВиК са отстранили четири аварии на водопровода само в този участък.
Село Струйно също е с нарушено водоподаване поради намален дебит на водоизточниците на ниската зона и нарушено водоподаване от ВС Тервел на висока зона.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГоря нерегламентираното сметище край Царев брод
Следваща статияВременно се затваря за движение част от ул. „Съединение“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here