дом Общество На Богоявление домовете се поръсват със светена вода за благоденствие

На Богоявление домовете се поръсват със светена вода за благоденствие

0
ДЯЛ

По повод големия християнски празник Богоявление в храмовете на Шуменска духовна околия бяха отслужени празнични богослужения. Стотици шуменци изпълниха днес двата храма, за да се помолят и запалят свещ за здравето и благоденствието на семействата си. Извиха се дълги опашки за светена вода, с която християните поръсват домовете си за добри дни.
„Днес ние честваме велико евангелско събитие, а именно кръщението в река Йордан на нашия Господ Иисус Христос от Свети Йоан, наречен Кръстител“, заяви в проповедта си след службата свещеноиконом Красимир Капитанов. Той припомни думите на Кръстителя „Покайте се“. Отец Красимир обясни, че днешният ден се нарича още Троичен, тъй като се разкрива троичната тайна за Бог Отец, Син и Свети дух.
Празнична Света литургия за празника беше отслужена и в двата храма в старата българска столица Велики Преслав. След нея тръгна литийно шествие начело със свещеници. От Омуртагов мост над река Камчия свещеник бе хвърлен Светия кръст. Поверието е, че смелчагата който го извади ще има късмет и ще му върви през цялата година. Наградата за най-добрия плувец, освен с паричен еквивалент от Общината е и халат от кмета на Велики Преслав д-р Александър Горчев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОсветиха бойните знамена и светини на Българската армия (снимки и видео)
Следваща статияПродължава търсенето на учители в областта, 10 са вакантните места

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here