дом Култура Находка в Плиска! Откриха дълбок кладенец

Находка в Плиска! Откриха дълбок кладенец

0
ДЯЛ
SAMSUNG CSC

Археолозите от Филиала на НАИМ – БАН откриха нова находка в НИАР Плиска. Откритието на учените-кладенецът, дълбок около 9 метра. Според археолозите той е от края на 10-ти и началото на 11-ти век. Водоснабдителното съоражение е вкопано много дълбоко в една огромна яйцевидна яма. Находката се намира в малко укрепление, като според учените, населението в него не е било заможно. На територия от 400 квадратни метра са открити още 15 жилища и фрагменти от керамика.
От началото на тазгодишния археологически сезон, археолозите попаднаха и на фрагмент керамика от тайния ходник. Министерството на културата отпусна за тазгодишните проучвания на територията на арената в Плиска 18 000 лв.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДобрата новина! Община Нови пазар получи финансиране по ОП „Развитие на селските райони”
Следваща статияУвеличават заплатите на кметовете в Община Велики Преслав

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here