дом Общество НАП напомня на зрелостниците да внесат здравните си осигуровки и да подадат...

НАП напомня на зрелостниците да внесат здравните си осигуровки и да подадат декларация

0
ДЯЛ

Учениците, които са завършили средното си образование през тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки за периода от юли до септември включително, напомнят от офиса на Национална агенция за приходите в Шумен. Това е валидно и за бъдещите студенти редовно форма на обучение. За месеците от завършване на средното си образование до започване на висшето си образование те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка. Причината за това е, че те не попадат в нито една от двете категории – ученици или студенти, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет.
Зрелостниците попадащи в тези категории трябва да подадат декларация образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване.
Тъй като учениците се осигуряват от държавата до 30 юни, това ще означава, че ако имат задължението да заплащат сами здравните си осигуровки, то те трябва да подадат декларация образец 7 и да заплатят първата си месечна вноска от 24,40 лв. до 25 август. За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва.
Вноската може да бъде заплатена без такса, на място в офис за обслужване на НАП чрез наличните ПОС терминали или чрез електронната услуга на страницата на Агенцията плащания на задължения към бюджета по електронен път. В рубриката „Здравно осигуряване” на интернет страницата на НАП е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация образец 7, както и образец на формуляра, който може да бъде изтеглен. Задължително е попълването на телефон за връзка с лицето. Подаването на декларацията може да стане в офис на НАП, по пощата с обратна разписка или по електронен път чрез Персонален идентификационен код /ПИК/, който се получава безплатно от офис на приходната агенция. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи на страницата на НАП чрез електронната услуга „Здравноосигурителен калкулатор“.
От офиса на НАП в Шумен обръщат внимание на всички граждани в областта, че при неплащане на вноските за здраве повече от 3 пъти за последните 3 години, те могат да се окажат с прекъснати здравни права и да нямат достъп до безплатни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса.
Проверка за здравния си статус всеки гражданин може да направи най-бързо и лесно чрез електронната услуга на НАП – „Здравноосигурителен статус“ на електронната страница: www.nap.bg . Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на номер 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОткриват птичия лов в Шуменско
Следваща статияДен 30-ти: Протестиращите пак превзеха Орлов мост

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here