дом Култура Най-красивите любовни арии и дуети ще звучат на шуменска сцена

Най-красивите любовни арии и дуети ще звучат на шуменска сцена

0
ДЯЛ

Симфониета – Шумен няма да пропусне да отбележи Седмицата на любовта. Този петък в специален концерт на сцената излизат водещия сопран в България Йоана Железчева, която (не)случайно е родом от Шумен и очарователният и артистичен тенор Георги Султанов. Те ще изпълнят едни от най-красивите арии и дуети от композитори като Верди, Бизе, Белини, Пучини, Лехар и други. „Кармен“, „Травиата“, „Норма“, „Трубадур“, „Манон Леско“ – оперите не винаги имат щастлив финал, но любовта е силата, от която никой не може да избяга. Насладете се ѝ се на 16 февруари (петък) от 18.35 часа в концерта зала „Проф. Венета Вичева“.
Йоана Железчева завършва музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на Христина Ангелакова. Започва своята професионална кариера като мецосопран на сцената на Националния Театър за Опера и Балет в София, участвайки в спектаклите „Андре Шение“, „Сватбата на Фигаро“, „Кармен“, „Фауст“, „Отело“ и „Макбет“. По-късно, изявявайки се с репертоара вече на драматичен сопран, става лауреат е на конкурсите „Пълдин“ в Пловдив, „Христо Бръмбаров“ в София и „Гена Димитрова“ в Плевен и осъществява записи е Българското Национално Радио. Йоана Железчева играе водещите роли в Бургаска опера, а все по-често я виждаме и в афишите на Русенска опера.

Георги Султанов (тенор) е израснал в семейство на музиканти, артисти, художници. Свирил е на цигулка, пиано и обой, но в крайна сметка избира оперното пеене като свое поприще. Казва, че е щастлив от този избор, защото оперното изкуство е сбор от всички жанрове в изкуството.
Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив при проф. Калина Жекова. Започва сценичната си кариера в Музикалния театър във Велико Търново (през 1998 г.). Продължава в операта в Бургас (2002 г.), където има шанса да се развива вокално с двама колоси в оперното изкуство – маестро Иван Вулпе и маестро Михаил Ангелов. Георги Султанов е често канен гост на концертите на Софийска филхармония.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПочитаме паметта на Свети Евлогий, Света Зоя и преподобния Мартиниан
Следваща статияГорящ комин вдигна на крак пожарникари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here