дом Общество Назад във времето на стария Шумен

Назад във времето на стария Шумен

0
ДЯЛ
24shumen.com

Назад във времето на стария Шумен пое първата група включила се в безплатните обиколки на града, организирани днес по повод Световния ден на туризма- 27 септември. Водени от екскурзовод Русанка Цанева любопитните да станат част от тази емоционална среща с места и хора, изминаха маршрута от площад „Кристал“, през бул. „Славянски“, Казанджийската улица и площад „Оборище“. Улици с история и култура, извървявани стотици пъти, но днес поне с нещо ново научено. Красиви шуменски автентични сгради, затулени фасади, редом със съвременна архитектура, интересен разказ за времето на стари занаяти, търговия, развлечения и хората – този доктор или аптекар, търговец, учител, полковник, художник, адвокат, все от сой.

24shumen.com

Васил: За мен тази обиколка е много интересна. Връщам се с умиление и много приятно чувство назад в моето детство. В спомените ми изникват картини на площада пред днешния хотел „Мадара“, там където са се хващали файтони, магазинчета, шивачници, обущарници, Бежерановата аптека, Аговата фурна и уханните гевреци, смях, глъчка, хора. Баща ми работеше в съда и там през 1953 година като дете ходех да си получа подаръка от Дядо Мраз. Много мили спомени, преживяни хубави случки, за мен днес е удоволствие.
24shumen.com

Валентина: За мен тази част на Шумен със старите къщи, любопитни със своята история и пазещи невероятни тайни, представляваше интерес. Хубавото усещане се подсилва от топлото есенно слънце и притихналия град, почти безлюдна е централната улица. Живея тук и с приятели и съседи често сме разговаряли за старите сгради и техните обитатели, за съдбите им, но сега този разказ е „официална“ версия. Много любопитни неща научих за къщата, в която е живял Иван Дочев. Приятна изненада бе, че освен автентични сгради бяха представени и съвременни архитектурни паметници.
Нина: Приятна и полезна разходка, за мен е подреждане, подреждане на пъзела на историята на родното място.
24shumen.com

Светлана Джанкова, екскурзовод: Подготвяйки днешния тур започнахме с идеята да бъде само архитектурен, като обхванем началото на века, от 1901 година до 1933 година, но включихме и част от възрожденското време. До 1915 година, до войните това е било период на натрупване на капитал, старите занаятчии се оформят като бъдещи фабриканти и започва строителство на фабрики, поставя се начало на един друг живот, но войните връщат всичко назад, ще спомена, че дори е имало бунт на шуменските жени през 1918 година, за което малцина знаят. Обхващаме времето и след войните, когато отново започва масово строителство на сгради- 1923- 1933 година. Това показваме днес“, заяви Светлана Джанкова.
Тя посочи, че предвиждат нов безплатен пешеходен маршрут по повод Деня на народните будители- 1 ноември. По думите й, месеците август и септември са били силни по отношение на туристическите посещения в Шумен. „В този период почти няма обект на територията на града, който да не е посещаван от индивидуални туристи и основно семейства. Тази сутрин посрещнахме две групи на мемориален комплекс „Създатели на българската държава“. Като практика обаче, заради пандемията от COVID-19, туризмът е в колапс, страдат превозвачи, екскурзоводи, хотелиери, ресторантьори, продавачи на сувенири и това ще има отражение и в следващите две години“, заяви Светлана Джанкова.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСимфониета Шумен открива новия си творчески сезон с концерт на 1 октомври
Следваща статияКметът Любомир Христов с приемен ден на 28 септември

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here