дом Общество МОСВ намали заявките за ползване на вода от язовир „Тича“

МОСВ намали заявките за ползване на вода от язовир „Тича“

0
ДЯЛ

Редуцирани са количествата на ползваната вода от язовир „Тича“. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
В момента запълняемостта на язовир „Тича“ е 48.53%.
Намалени са заявките за водоползване на ВиК-Шумен и ВиК-Търговище. Те са съобразени с реалноизползваните през предходните месеци водни количества.
За ВиК-Шумен от 2 450 кубика на 2 400 000 кубика.
За ВиК-Търговище от 770 000 кубика на 700 000 кубика.
Минимално допустимият отток в реката след язовира е за 95% обезпеченост на притока. Заявката за напояване се редуцира от 2 960 000 на 1 000 000 кубика.
От МОСВ информират още, че ВиК операторите и Асоциацията по ВиК-Шумен многократно са уведомени за необходимостта от предприемане на мерки по отношение на рехабилитация на наличните алтернативни водоизточници и инвестиции с оглед обезпечаване на допълнително пречистване на водите налични в язовира под санитарния минимум. Към настоящия момент няма депозирани заявления за издаване на разрешителни за водовземане от алтернативни водоизточници.
Количествата за напояване следва да бъдат използвани по изготвен от „Напоителни системи“ ЕАД график за подаване на водни маси, с цел потенциална икономия на вода.
Месечният график може да бъде изменян на по-кратки интервали, в т.ч. и да бъдат налагани допълнителни ограничителни мерки и други условия, уточняват от МОСВ.
Справката на „Напоителни системи“ в Шумен от вчера – 6 август показва, че постъпилият приток в язовир „Тича“ е 0,004 кубика в секунда. Притокът е по-малък от размера на дневния разход, който е 1 532 кубика в секунда.
Наличният обем в язовира е 150 145 000 кубика, което е със 132 000 кубика по-малко от обема на 5 август. Наличният полезен обем за използване за питейно-битово водоснабдяване в язовира е 110 145 000 кубика.
Разрешеното количество вода за напояване от язовир „Тича“ за август е 1 000 000 кубика. „Това е подадено от МОСВ и ние стриктно спазваме разпорежданията. Водата се подава по график. Знам, че е недостатъчно, но за момента такива са реалностите. Работим по график съгласуван с МОСВ“, заяви управителят на „Напоителни системи“ в Шумен инж. Христо Николов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗа втора година община Никола Козлево е домакин на Държавния шампионат по шосейно колоездене
Следваща статияОткриват птичия лов в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here