дом Икономика Мишел Платини: ВАР убива духа на футбола!

Мишел Платини: ВАР убива духа на футбола!

0
ДЯЛ

Source: Pixabay
Бившият президент на УЕФА Мишел Платини нападна все по-сериозното навлизане на ВАР системата във футбола. Според него системата за видеоповторения е срещу духа на играта.
Изказването на Платини дойде по повод на спорното решение в реванша между Пари Сен Жермен и Манчестър Юнайтед. Червените дяволи направиха забележителен обрат, след като победиха с 3:1 и така заличиха пасива от 0:2 от първия мач. Третият гол обаче дойде след дузпа в самия край на сблъсъка на „Парк де Пренс“. Наказателният удар бе отсъден от рефера Дамир Скомина за игра с ръка на Преснел Кимпембе. Арбитърът се консултира с ВАР системата, преди да посочи бялата точка. Според мнозина експерти обаче ударът на Диого Дало излизаше в аут, а и Кимпембе бе твърде близо до играча на Юнайтед. Тимът на Оле Гунар Солскяер стана първият наваксал резултат от 0:2 в елиминации, за да продължи напред. Едва ли, ако искате да заложите на Шампионската лига, бихте избрали точно това развитие на нещата. Но пък в bet365 има огромен брой възможности за подобни изненади.
„Докато аз бях част от Международния борд по правилата, винаги съм се опитвал да защитавам играта и футболистите“, заяви той пред „Журнал дьо Диманш“. „Това, което се случи на „Парк де Пренс“, просто потвърждава думите ми. Играчът на ПСЖ се завърта и топката удря ръката му. Но това е абсолютно неволно. Съдията направи това, което трябваше, като отсъди ъглов удар. И след това му казаха, че трябва пак да погледне ситуацията. Но е напълно срещу духа на футбола всяка игра с ръка да се наказва. Та това може да доведе до ситуации, в които даден играч се цели в ръката на съперник, а не във вратата“, обясни Платини.

Гениалният халф на френския национален отбор обаче заяви, че проблемът не е в съдиите на терена, а в тези пред мониторите на ВАР системата. „Обвинявам тези, които дават указанията. Когато видят нещо съмнително, те веднага търсят грешката. А не преценяват ситуацията. Съответно, ако някой играч докосне съперник в наказателното поле, те отсъждат дузпа. Има контакт – има дузпа. Но това не е така. Докосването не винаги е нарушение“, добави Платини.
Той обясни, че е против ВАР системата от самото начало. „Още в годините си като футболист разбрах, че телевизията не винаги казва цялата истина за това, което се случва на терена. Може да помага, но трябва да се измисли по-добър начин“, каза Платини.
Французинът добави, че не се опитва да вдига бунт, само защото вече не е част от УЕФА и е ядосан на бившия си съратник Джани Инфантино, който сега е президент на ФИФА. „Боря се за футбола, а не за мътя просто ей така водата. Не съм ядосан, че вече не съм в УЕФА. Искам футболистите, чрез техния синдикат да заявят твърдо, че вече е време и те да имат думата по правилата на играта. Те трябва да имат мнение и право да взимат решения. А не да зависят от бивши съдии или някакви типове, събрани от кой знае къде“, завърши трикратният носител на Златната топка.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПасти за смет
Следваща статияОще 160 476 лева иска Басейнова дирекция от ВиК-Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here