дом Общество Министър Танева: 50% от храните в магазините трябва да са български!

Министър Танева: 50% от храните в магазините трябва да са български!

0
ДЯЛ

В дните на криза 50% от предлаганите за консумация продукти в хранителните магазини и хипермаркетите у нас трябва да са български. Това заяви на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя уточни, че животновъдите ферми у нас имат достатъчно възможности да задоволят родния пазар с българско прясно агнешко месо за предстоящите великденски празници.
Клиентите могат могат да закупуват месо и директно от фермите при съществуващите до момента санитарно-хигиенни правила.
Управителният съвет на ДФ „Земеделие” отпусна 30 000 000 лева за краткосрочни кредити на производителите на плодове и зеленчуци полско и оранжерийно отглеждане за реколта 2020 година. От тях 5 000 000 лева се разпределят в помощ на оранжерийното производство.
Решението има за цел да подпомогне българските производители на плодове и зеленчуци. То е съобразено и с искането на Националната асоциация на оранжерийните производители за предприемане на мерки следствие на пандемията от коронавирус (COVID-19).
Ддена е възможност за авансово изплащане на част от държавната помощ по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”. Одобреният бюджет е 18 600 000 лева за 2020 година по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”. С този ресурс ще бъдат финансирани поетите ангажименти по сключени договори от 2019 година в размер на близо 4 000 000 лева, както и одобрените проекти от предстоящия нов прием за 2020 г. по схемата за държавна помощ.
Помощта покрива до 50% от разходите за инвестиции за такава техника, но не повече от 120 000 лева. Тя се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане, съхранение, както и за машини, оборудване и съоръжения за защита от слана и градушки при производството на собствена първична земеделска продукция в сектор „Растениевъдство“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНад 61 000 са регистрираните безработните от началото на кризата до момента
Следваща статияЮрист е новият секретар на Община Нови пазар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here