дом Общество Министър Николай Нанков: Държавата реагира адекватно на бедствието в Хитрино

Министър Николай Нанков: Държавата реагира адекватно на бедствието в Хитрино

0
ДЯЛ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посети днес Хитрино, за да инспектира на място как се възстановява пострадалото село една година след взрива на влакови цистерни. Заедно с него бяха областният управител на Шумен проф. Стефан Желев, кметът на Шумен Любомир Христов и заместника му Боян Тодоров. Те се срещнаха с кмета на Хитрино Нуридин Исмаил.
„Кметът и Общественият съвет за изразходване на събраните от кампаниите средства ми представиха картината, такава каквато е. Обясниха ми как се определят категориите за пострадалите от инцидента, подпомагането на хората, възстановяването на пътната инфраструктура“, заяви на импровизиран брифинг министър Нанков. Той изказа благодарност към камарата, която изгражда десет нови къщи в селото за хора, които са загубили домовете си. 9 от сградите вече са почти готови и собствениците им ще посрещнат зимата в нови домове.
С публичен ресурс се възстановяват още 13 къщи. Седем от финансираните от социалния фонд нови жилища са на етап груб строеж, строителството на още три е започнало. Собствениците на други три нямат документи и затова изграждането им се забавя. Вещно-правни процедури са причина за забавянето на възстановителните дейности по някои от разрушените или пострадали жилищни сгради.
В момента не могат да се определят точни срокове, но ако времето позволи, ще се работи и през зимния сезон, каза кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.
Според министър Нанков Община Хитрино е реагирала адекватно с разпределението на средствата. Но винаги когато има публичен ресурс, хората вместо да са обединени, са разединени от една трагедия, обясни той. На базата на обективните нужди на хората трябва да бъдат разходвани средствата. През Обществения съвет трябвало публично и прозрачно да се оползотворяват сумите. Кметът го уверил, че нямало ощетени хора. А напротив, давано им е повече. Министърът очаква още по-подробен отчет от Обществения съвет.
„Ние имаме финансова възможност да коригираме пропуските си при възстановяването на щетите. Нямаме хора, които да прекарат зимата във фургони“, обясни кметът Нуридин Исмаил. Той съобщи, че жена, която досега е живеела във фургон, ще бъде настанена при близки. А тежко пострадалият Николай Цачев, благодарение на съдействието на кмета на Шумен Любомир Христов, вече е настанен в Кризисния център. А след това отива в Социален дом.
В началото на зимата няма как да съобщаваме срокове за завършване на къщите, обясни ръководителят на общината. Той коментира и недоволството срещу него от местния бизнес. Като имам предвид нуждите на хората няма как да се ангажирам да помагам на бизнеса, отсече Исмаил. Така, че няма как да бъде разпределено за тях, обясни той. И посочи примери – някои хора посочват щети, гледайки тавана, въздуха. По думите му, ще бъде доволен, ако се намери партия или институция, която да помогне на бизнесмените, претърпели щети. Кметът обясни още, че всеки месец представя подробни отчети в БЧК. Вече имало два изготвени одита.
Министър Нанков даде добра оценка на държавата за осигурения финансов ресурс. Предоставени са даже възможности за кандидатстване пред европейски фондове. И не трябва подобни трагедии да разединяват. Както и не трябва да остава горчивия вкус, че има субективно разпределение на средства, заяви министърът.
Николай Нанков напомни, че след трагедията държавата е осигурила финансов ресурс и е подпомогнала общината за няколко важни обекта, сред които е и водопроводът до с. Тимарево. През месец октомври започна рехабилитацията на 9 км от републиканския път, каза той.
Министър Нанков се срещна и със засегнати хора, за да чуе мнението на всички.
Снимки: 24shumen.com и МРРБ
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМустафа Карадайъ в Хитрино: И в мъката трябва да сме единни!
Следваща статияКола уби глиган, изскочил на пътното платно

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here