дом Общество Министър Каракачанов: В Българската армия влизат хора с висок дух

Министър Каракачанов: В Българската армия влизат хора с висок дух

0
ДЯЛ

В Българската армия ще влязат хора като вас с висок дух, нова сила и самочувствие на военнослужещи. Една дама, старшина Даскалова се представи отлично, което показа, че жените не са по-лоши войници от мъжете, не са и по-лоши командири.
Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на учебния полигон Марково край Шумен. Той присъства на демонстративни стрелби и практическия държавен изпит по „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво – полева артилерия” на курсанти випускници от факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“. С министъра бе и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Курсантите демонстрираха умения за стрелба с различни образци въоръжение, сред които автомат и картечница „Калашников“, снайперска пушка „Драгунов“, 23 мм зенитна установка, 122 мм самоходна гаубица, 120 мм самоходна минохвъргачка, 152 мм оръдие-гаубица и др.

Изпитът включи още изпълнение на огнева задача като елемент от държавния изпит по „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво – полева артилерия” и демонстрация за коригиране на огъня на 122 мм самоходно артилерийско формирование с дистанционно управляема летателна система при стрелба от закрита огнева позиция. Последното занятие от изпита бе стрелба с реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“.

„Възхитен съм от това, което видях”- лаконичен бе министър Каракачанов и отправи пожелание за още повече хъс и борбеност випускниците да усвояват офицерската професия.
Той изказа удовлетворение, че жени навлизат в професията, считана до скоро като мъжка работа. „Колкото повече жени има в армията, толкова по-добре”, обобщи Каракачанов.
На въпрос на 24shumen.com каква е неговата оценка за обучението във Военния факултет в Шумен, отговорът бе: „Стрелбите са доказателство за нивото на обучение, много добро, въпреки лишенията, при които са налага да се обучават курсантите. През последните три години се вижда разликата”.
По думите му най-важното нещо е да мотивираш и преподаватели и курсантите. Без морална мотивация обаче нямало успех.
Относно възстановяването на бившото Военно училище в Шумен, според министъра е възможно, но след възстановяване на наборната военна служба и когато ще има нужда от повече кадри, офицери, които да обучават българските граждани в защита на Отечеството.
Поне на този етап вицепремиерът смята, че е малко прибързано. Може би след няколко години и този въпрос ще стане актуален, е неговата прогноза за бъдещето на висшето училище.
Според Каракачанов всички изисквания на военните висши учебни заведения трябва да бъдат удовлетворявани. Той показа своите умения при стрелба с 23 милиметрова зенитна установка.
„Нашите възпитаници демонстрираха своите знания и умения не пред кой да е, а пред министъра на отбраната. Резултатите са отлични. Дано да имат шанс в службата оттук нататък”, сподели пред 24shumen.com полк. Иван Маламов, началник на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия1 039 малчугани влязоха в детските градини в Шумен на 1 юни
Следваща статияИнвестиция: 170 000 лeва вложи Община Върбица в нов площад

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here