дом Общество Минало и настояще: Фонтаните на Шумен

Минало и настояще: Фонтаните на Шумен

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Първите фонтани в Шумен са били изградени след Освобождението. Историята им най-вероятно започва със създаването на Градската градина през 1897 година. Тогава оформят пространството на парка, а малко след това се изгражда и централната алея. Постепенно Градината става притегателно място за шуменци. За времето си тя е била една от най-хубавите и добре уредени в цялата страна. Имала дори оранжерия, в която се отглеждали палми и бананово дърво. Още в края на април екзотичните растения били изнасяни на открито. Нямало как разкошният парк да остане без воден кът. Някъде в района на сегашната детска площадка е построен и първият шадраван. След появата на Казиното пред него изграждат фонтана, който съществува и днес.
Явно старите шуменци са били естети, защото малко след първия шадраван в града построяват и първия фонтан. Той се намирал пред сегашната сграда на Съдебната палата, в ключовото пространство между най-важните сгради на властта и разпръсквал благодатните си струи. Шадраванът работил до средата на 60-те години на ХХ век.
По време на народната власт фонтаните и шадраваните в Шумен заемали все повече място в градското пространство.

Фонтан бил поставен и на входа на парк „Кьошковете“. Той е дело на арх. Иван Цонев. Проектът е създаден в периода 1954-1955 година. Днес водното съоръжение е най-популярното и обичано от шуменци.
Изградени били фонтаните пред бившия магазин „Детски свят“ и шадравана с видрите в алеята след площад „Кристал“. Пред сградата на театъра заработил шадравана с грифоните, както и водната каскада по стъпалата за Паметника.

Красиво водно пространство било оформено и пред сградата на „Напоителни системи“.
В най-ново време традицията да се изграждат шадравани продължава. През 2015 година при основен ремонт на парковото пространство пред Народно читалище „Тодор Петков“ бе монтиран кокетен шадраван. Той е свързан и с една забавна история. Броени дни след пускането на съоръжението жител на квартала изпра килимите си в него.
Красив шадраван с разноцветни светлини краси пространството и пред новата зала „Арена Шумен“.

Най-новият шадраван в центъра на града предстои да заработи след ремонта на площада пред Съдебната палата. Така след десетилетия атрактивното водно съоръжение отново ще се върне на мястото си, където е било поставено преди повече от век. Разбира се вече с модерен облик и водна каскада.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОще 17 милиона лева за новия облик на Хитрино
Следваща статияМесец август идва с разкъсана облачност и краткотрайни валежи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here