дом Бизнес Милиарди левове раздадени на фирми без обществени поръчки

Милиарди левове раздадени на фирми без обществени поръчки

1
ДЯЛ

Милиарди левове са раздадени на фирми у нас без обществени поръчки. Това обявиха на брифинг след днешното правителствено заседание министрите на финансите Асен Василев, на икономиката Кирил Петков и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.
Министерството на регионалното развитие е отпуснало с министерско постановление през 2019 година 570 000 000 лева по процедурата „Ин хаус“ за 84 свлачища. Парите отиват в Агенция „Пътна инфраструктура“. Тя се договаря с 30 фирми и в рамките на 3-4 дни им превежда 188 000 000 лева без обществени поръчки. Към юни 2021 година се работи единствено по свлачището при Рилския манастир. За останалите свлачища няма дори издадени разрешителни.
„Авансовите плащания са направени през декември 2019 година. Срокът за изпълнение е две години и изтичат през декември 2021 г.“, оповести Виолета Комитова и допълни, че парите са давани по оферти от фирмите.
Същата е схемата и при финансирането на изграждането на автомагистрала „Хемус“. Събитията започват през 2018 година с министерско постановление. През 2019 година има второ министерско постановление и се осигуряват 3,71 милиарда лева. Към края на същата година държавното търговско дружество „Автомагистрали“ получава 1,4 милиарда лева. То пренасочва 900 000 000 лева към 45-50 фирми за бъдещото строителство на автомагистралата. Трасето е разделено на 9 участъка, но реално те не обхващат цялата отсечка от Ябланица до Варна.
Министър Кирил Петков разкри, че 630 000 000 лева са дадени на Държавната консолидационна компания за ремонт на язовири. До момента обаче само при 10 дейностите са приключили. Там са давани два пъти повече пари за бетон и пет пъти повече пари за транспорт.
182 202 000 лева пък са дадени без обществена поръчка за пълен инженеринг, строителство и надзор на административна сграда в „София Тех Парк“.
Финансовият министър Асен Василев съобщи, че от 1 януари 2019 година до 31 април 2021 година са сключени договори на обща стойност над 20 милиарда лева. „Над 42-53% от парите, които държавните предприятия харчат, са без обществените поръчки“, заяви Василев и уточни, че 8,6 милиарда лева са изхарчени без обществени поръчки. „Това на практика е сума, достатъчна за пенсиите за девет месеца“, коментира още Василев.
„Ин хаус“ поръчките са предвидени, ако има държавно или общинско предприятие, което може да ги реализира, но не трябва да ползва подизпълнители.
„Ако спрем тези течове, пари ще има за всичко. Но парите трябва да се харчат ефективно, целесъобразно и законно“, категоричен бе Василев.
Сключените договори е трудно да се развалят. Те са разплатени напред и в много случаи липсват банкови гаранции, което означава, че шансът държавата да си върне парите е нищожен.
Няма да се спре изграждането на автомагистрала „Хемус“. В „Автомагистрали“ има още 82 000 000 лева, които ще стигнат до края на годината.
„Въпросът за пазарните цени се крие в процедурата на обществените поръчки, минавали са през инженеринга, където могат да се надписват в пъти. В пътното строителство се развило фирмено робство. Първата фирма наема подизпълнители, но без договори. Трябва да се борим да няма инженеринг, когато става въпрос за обикновено строителство“, категорична бе Виолета Комитова.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия16 футболни тима потвърдиха участие в Североизточна Трета лига
Следваща статияИзплащането на средства за запазване на заетостта ще продължи до края на юли

1 коментар

  1. Вадете всички кирливи ризи и да се свършва с тези безподобни кражби в страната, че заприличахме на африканска държава в центъра на Европа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here