дом Общество Механото в Шумен отбелязва 70 години от създаването си

Механото в Шумен отбелязва 70 години от създаването си

0
ДЯЛ

Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“ в Шумен става на 70 години.
Празниците по отбелязване на годишнината в училището започнаха днес и ще продължат цял месец. В програмата са включени конкурсът за презентация „Моята професия“ и надпреварата за есе „Моето училище“. За учителите е организирана Среща на поколенията. Това съобщи за 24shumen.com директорът на учебното заведение Галина Младенова.
Дните на отворените врати в училището са от 19 до 21 ноември.
От 22 до 28 ноември в центъра на Шумен пред сградата на театъра ще бъде подредена изложба с платна проследяващи историята на професионалната гимназия.
Празничният концерт е на 28 ноември от 11 часа в залата на ДКТ „Васил Друмев“.
Историята на професионалното училище започва през лятото на 1949 година. Тогава с Постановление на Министерския съвет и Заповед на МНП се закрива Механотехническата гимназия в Разград и се премества в Шумен.
На 5 октомври 1949 година тържествено е открита новата учебна година в сградата на бившата Мъжка гимназия с 10 учители и 224 ученици , разпределени в 6 паралелки.
На 1 септември 1953 година гимназията се преименува в Техникум по механоелектротехника, а точно година по-късно в Техникум по машиностроене и уредостроене.
На 1 септември 1958 година Техникумът по машиностроене и уредостроене се преименува в Техникум по механотехника, а на 1 септември 1963 година приема за свой патрон Христо Ботев и се преименува в Техникум по механотехника „Христо Ботев”.
На 30 ноември 1970 година техникумът се премества в новата сграда, където е и до днес.
През 1984 година пред сградата на техникума, в двора на училището е открит бюст-паметник на Христо Ботев, който е единствен в Шумен.
През 1996 година Техникумът по механотехника „Христо Ботев” се преименува в Техникум по механотехника, електроника и транспорт „Христо Ботев” и с това наименование се привежда напълно в съответствие с предмета на неговата дейност.
На 7.04.2003 г. със Заповед № РД 09-332 от 7.04.2003 г. на Министъра на образованието Техникума по механотехника, електроника и транспорт „Христо Ботев” се преименува в Професионална гимназия по механотехника, електроника и транспорт „Христо Ботев”.
Професионалната гимназия придобива настоящия си облик през 2008 година със Заповед № РД 14-50 от 16 април на Министъра на образованието и науката.
Днес в Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев” има 17 паралелки с 365 ученици. В задочна форма се обучават 25 възпитаници на училището. Най-новата специалност в гимназията е цветна металургия, която е сред защитените.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбявиха имената на общинските съветници във Велики Преслав
Следваща статияЗатварят за движение улица „Битоля“ в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here