дом Общество Местата в детските ясли в Шуменско се увеличават

Местата в детските ясли в Шуменско се увеличават

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Местата в детските ясли в Шуменска област се увеличават през последните 6 години, сочат данните на отдел „Статистически изследвания – Шумен”. През 2015 г. те са били 777, а през 2020 г. достигат 790. Към 31 декември самостоятелните детски ясли разполагат с 629 места, а яслените групи в състава на детски градини – със 161 места.
В област Шумен от години функционират 15 самостоятелни детски ясли и яслени групи в състава на детски градини (ДГ), в които медицински и други специалисти отглеждат, възпитават и обучават деца от тримесечна до тригодишна възраст. Всички детски ясли се намират в градовете Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Каспичан и Смядово.
През 2020 г. в детски ясли и яслени групи са постъпили 587 деца. В края на 2020 г. в детските ясли остават 756 деца – 415 момчета и 341 момичета.
Разпределението на децата по възраст се запазва без изменение. Най-голям е относителният дял на децата от 2 до 3 години – 74.6%, следван от този на децата от 1- до 2-годишна възраст – 24.1%. Към 31 декември само 2 деца на възраст до 1 година се отглежда в детски ясли.
В края на 2020 г. обхватът на децата, отглеждани в ясли в област Шумен, е 18.5%, което е с 0.3 процентни пункта повече, в сравнение с предходната година.
Осигуреността с места в детските ясли в Шуменско е 19.3 на 100 деца от населението на възраст до 3 години при 17.7% средно за страната. Най-висока е осигуреността с места в областите Габрово – 28.0%, Плевен – 24.8%, и Благоевград – 23.4%.
В детските ясли в област Шумен работят 240 души – 96 медицински специалисти и 144 души немедицински персонал.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПожар в къща унищожи домашно имущество
Следваща статияРади Иванов е назначен за директор на СИДП

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here