дом Здраве Международен шофьор изолиран и изследван за коронавирус, 31 под домашна карантина

Международен шофьор изолиран и изследван за коронавирус, 31 под домашна карантина

0
ДЯЛ

Международен шофьор с клинични прояви на зараза е приет и изолиран в МБАЛ Шумен. Шест месеца той е пътувал в различни европейски страни. Със семейството си не е контактувал. Приети са още шестима пациенти с по-тежки пневмонии. „Взети са проби за изследване на всички“, това съобщи управителят на болницата д-р Димитър Костов след заседание на Областния кризисен щаб.
Той посочи проблемите, които биха възникнали в настоящата кризисна ситуация и решенията, които предлага ръководството на лечебното заведение.
Като крещящ проблем д-р Костов открои липсата на предпазни средства с по-особен характер. Това са маски с филтри, непромокаеми защитни облекла и очила, шлемове. На този етап имало само единични бройки.
Възниквал въпросът, кой ще обслужва постъпилите пациенти с инфекциозни заболявания. На първо време се работело с капацитета на Инфекциозно отделение.
Предстои командироването на персонал от други отделения.
„Според Кодекса на труда ще бъде потърсена помощ от други лечебни заведения на територията на областта. Водихме вече разговори с медицински специалисти от други болници“, съобщи д-р Костов.
Третият проблем, който не е за подценяване са неосигурените пациенти. Търси се вариант Министерството на здравеопазването да финансира обслужването на такива пациенти.
Към момента Детско отделение е запълнено, както и Инфекциозно.
Областният управител проф. Стефан Желев съобщи, че всички лечебни заведение на територията на областта са готови да окажат помощ с изключение на МБАЛ Велики Преслав. Но този въпрос щял да бъде решен.
Към личните лекари е отправен апел да дават дежурства в Спешно отделение, ако се наложи. Стана ясно, обаче че не е изявено такова желание.
„Това е само апел, тези които не са се включили, значи са отказали“, отговори д-р Костов на въпрос на 24 shumen.com колко фамилни лекари не са проявили желание да помагат.
„Дезинфектанти има по аптеките“, успокои зам.кметът по здравеопазване в Община Шумен д-р- Светлана Маркова.
Забелязва се спад при регистрираните лица от стри респираторни заболявания. От 2 до 8 ми март заболеваемостта е 146 на 10 000 , отчете директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова. Има тенденция към намаляване на заболяванията. „Комбинацията от COVID 19 и грип затруднява диагнозата“, обобщи д -р Калоянова.
Към настоящия момент, по отношение на коронавируруса, 31 човека са поставени под домашна карантина, съобщи тя. От тях четирима са под наблюдение на РЗИ, а останалите от личните лекари. Ако тези лица развият клинична картина влизат директно в болницата.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСтартира операция ROADPOL на територията на област Шумен
Следваща статияПо-голямата част от ремонта на улица „Петър Парчевич“ вече е завършен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here